Faktiskās rīcības klasifikācija - Dudareva, Marija (Latvijas Universitāte, 2018)
Faktiskā rīcība ir viens no administratīvi procesuālajiem instrumentiem. Līdz šim tiesību doktrīnā visvairāk ir izpētītas administratīvo aktu raksturojošās pamatpazīmes un veidi, savukārt faktiskās rīcības veidi analizēti salīdzinoši maz. Tāpēc ir nepieciešams izpētīt, pēc kādiem kritērijiem tiek iedalīta faktiskā rīcība un vai iespējami citi faktiskās rīcības klasifikācijas veidi, kā arī jānoskaidro iespējamo veidu nozīme un piemēri tiesu praksē. Pētījuma rezultātā noskaidrots, ka ir iespējams izvirzīt vairākus kritērijus, pēc kuriem iedalāma faktiskā rīcība. Šo kritēriju nozīme kalpo precīzākai pieteikuma priekšmeta noteikšanai, pagaidu aizsardzības līdzekļa noteikšanai, kā arī kaitējuma atlīdzības apmēra noteikšanai.

Actual action ir one of the legal instruments in administrative procedure law. So far the most researched administrative procedure legal instrument have been types and criterions of the administtrative act, but the types on an actial action haven’t been considerably analysed. Thus, it is necessary to research currently detected and possible criterias for actual action classification and ascertain importance of these types and examples in case law. The result of the thesis suggests that there is possible to highlight several criterias to the classification of the actual action. Significance of these criterias is clarification of the subject of the application and temporary protection measures as well as reparations amount clarification.
Classification of actual action
Keywords: Juridiskā zinātne; faktiskās rīcības klasifikācija; administratīvo aktu klasifikācija; deliktu klasifikācija; faktiskās rīcības pazīmes; pieteikuma priekšmets