Angļu valoda stjuartiem: mācību grāmatu un tiešsaistes materiālu izvērtēšana - Medkova, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Augsts angļu valodas prasmes līmenis ir viena no prasībām darbam aviācijas nozarē, kur angļu valoda ir darba valoda. Pētījumā tika izmantota gadījuma izpēte, kuras mērķis bija izvērtēt izvēlēto stjuartu angļu valodas mācību grāmatu un tiešsaistes materiālu lietderību valodas apguvei pašmācības ceļā. Pētījumā iesaistītie stjuarti vēlējās uzlabot visas valodu prasmes, kā arī uzskatīja, ka šādos materiālos ir jābūt iekļautiem ar gramatiku, leksiku un izrunu saistītiem uzdevumiem, pārbaudes darbiem, vizuāliem līdzekļiem, apgūstamo vārdu sarakstiem un dažādiem papildmateriāliem. Materiālu izvērtēšanas rezultāti norāda, ka, lai gan izvēlētajos materiālos ir iekļauti uz komunikāciju balstīti uzdevumi, tie var tikt izmantoti valodas apguvei pašmācības ceļā, jo tajos ir arī uzdevumi, kurus var veikt bez skolotāja palīdzības vai sadarbības ar citiem valodas apguvējiem. Tiek secināts, ka izvēlētās mācību grāmatas atbilst stjuartu darba valodas apguves vajadzībām precīzāk nekā tiešsaistes materiāli.

High level of English language proficiency is one of the requirements to work in the aviation field where English is a common working language. The present research applied a case study method which aimed at evaluating the usefulness of the selected English for flight attendants course books and online learning materials for self-directed learning purposes. The study found that the questioned flight attendants would like to improve all language skills, and they expected grammar, vocabulary and pronunciation aspects, as well as tests, visual means, wordlists and supplementary resources to be included in the materials. The results of the material evaluation have shown that even though the selected materials incorporate the tasks which require direct communication, they can be used in self-directed learning, as there are guided exercises which do not require teachers’ support and collaboration with others. It has been concluded that the selected course books are closer to meet the work-related language needs of flight attendants than the online resources.
English for Flight Attendants: Course Book and Online Material Evaluation
Keywords: Valodniecība; English for Specific Purposes; English for Flight Attendants; self-directed learning; material evaluation; course books