Ķīmiskā sastāva izvērtējums svaigi spiestās augu eļļās ar gāzu hromatogrāfijas-masspektrometrijas metodēm - Francis, Emīls (Latvijas Universitāte, 2017)
Literatūras apskata ietvaros apkopota informācija par piesātinātajām, mononepiesātinātām un polinepiesātinātām taukskābēm, to noteikšanu svaigi spiestās un komerciāli pieejamās augu eļļās, pielietojot gāzu hromatogrāfijas un masspektrometrijas metodes. Eksperimentālajā daļā tika izstrādātas metodes eļļu taukskābju sastāva izvērtēšanai un noteikšanai ar dažādām polidimetilsiloksānu kapilārajām kolonnām kā arī dažādiem detektoriem – liesmas jonizācijas un masspektrometrisko. Praktiski tika izvērtēts 5 svaigi spiestu paraugu, kā arī 4 komerciāli pieejamo eļļu taukskābju sastāvs.

The theoretical portion of this thesis consists of a literature review regarding saturated fatty acids, monounsatured fatty acids, polyunsaturated fatty acids and their determination in freshly squeezed as well as commercially available vegetable oils by the application of gas chromatography and mass spectrometry methods. In the experimental portion of the thesis, a method for the preparation of the samples as well as determination of fatty acids, by using different polydimethylsiloxane columns as well as different detectors – flame ionization and mass spectrometer detectors, have been developed. 5 freshly squeezed samples and 4 commercially available products were examined.
Chemical evaluation of the composition of freshly squeezed vegetable oils by gas chromatography methods
Keywords: Ķīmija; Taukskābes; Metilesteri; Gāzu hromatogrāfija; Masspektrometrija; Linolskābe