Taisnīgas atlīdzības noteikšanas problemātika piespiedu dalītā īpašuma īpašnieku tiesiskajās attiecībās. - Bušs, Ingars (Latvijas Universitāte, 2021)
Taisnīgas atlīdzības noteikšanas problemātika dalītā īpašuma īpašnieku tiesiskajās attiecībās savu aktualitāti ir guvusi kopš zemes un īpašumu reformu īstenošanas uzsākšanas atjaunotajā Latvijas Republikā, kad gandrīz pirms trīsdesmit gadiem tika izveidots piespiedu dalītais nekustamais īpašums, un to nav zaudējusi līdz pat mūsdienām. Darba mērķis ir dalītā nekustamā īpašuma un taisnīgas atlīdzības maksas apmēra sastāva un kritēriju noteikšanas problemātikas izpēte piespiedu dalītā īpašuma īpašnieku tiesisko attiecību gadījumam. Analizējot dalītā īpašuma izveidošanās vēsturiskos apstākļus, Civillikumu, speciālos tiesību aktus, Satversmes tiesas un vispārējās jurisdikcijas tiesu spriedumus, kā arī Saeimā 2020. gada 10. decembrī pirmajā lasījumā pieņemto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību”” tiek raksturota šī brīža pastāvošā problemātika, izdarīti secinājumi un piedāvāti risinājumi taisnīgas atlīdzības noteikšanai.

The issue of determining fair compensation in the legal relations of shared property owners has become relevant since the beginning of the implementation of land and property reforms in the renewed Republic of Latvia, when forced separate immovables were established almost thirty years ago. And it is still relevant to this day. The aim of the work is to study the problem of determining the criteria, composition and the amount of fair compensation of the separate immovables in legal relationships of forced separate immovables’ owners. By analysing the historical circumstances of the formation of separate immovables, the Civil Law, special legal acts, judgments of the Constitutional Court and courts of general jurisdiction, as well as the draft law “On the time and procedure of entry into force of the reinstalled introduction, inheritance rights and property rights parts of the Civil Law of the Republic of Latvia,1937” (adoption by the Saeima on 10.12.2020.), the current problems are described, conclusions are drawn and solutions are proposed for determining fair compensation.
The problems of determining fair compensation in separate imovables owners legal relationship.
Keywords: Juridiskā zinātne; dalītais īpašums; piespiedu dalītais īpašums; piespiedu noma; lietošanas maksa; nodokļi