Koksnes ķīmiskās pārstrādes lignocelulozes atlikumu kā naftas produktu biosorbentu salīdzinošais raksturojums - Solodovņiks, Valentīns (Latvijas Universitāte, 2009)
KOKSNES ĶĪMISKĀS PĀRSTRĀDES LIGNOCELULOZES ATLIKUMU KĀ NAFTAS PRODUKTU BIOSORBENTU SALĪDZINOŠAIS RAKSTUROJUMS. Solodovņiks V., zinātniskais vadītājs: Dr. habil. ķīm. Dižbite T., Dr. ķīm. Katkevičs J. Maģistra darbs, 64 lappuses, 44 attēli, 18 tabulas, 79 literatūras avoti, 6 pielikumi. Latviešu valodā. BIOSORBENTI, NAFTAS PRODUKTI, NAFTAS PRODUKTU SORBENTI, HIDROLĪZES LIGNĪNS, ŪDENS ATTĪRĪŠANA. Dotajā darbā tika izskatīti un apkopoti literatūras dati attiecībā uz vides piesārņošanu ar naftas produktiem, sorbentu izmantošanu, tajā skaitā – biosorbentu uz lignocelulozes bāzes, naftas piesārņojuma likvidēšanai, kā arī metodes sorbentu efektivitātes īpašību noteikšanai. Izpētīti trīs lignocelulozes materiālu (bioetanola rūpnieciskās ražošanas atkritumu) dažas fizikālās īpašības – poraina struktūra, absolūtais blīvums pēc hēlija, hidrofobas/oleofilas īpašības, daļiņu morfoloģija un izmēri, un novērtēta noteiktu parametru ietekmes uz naftas sorbcijas spēju. Ar pirolītiskās gāzu-šķidrumu hromatogrāfiju un FTIR metodem bija raksturota pētāmo lignocelulozes sorbentu struktūra un funkcionalitāte.

CHEMICALLY TREATED WOOD LIGNOCELULOSIC RESIDUES COMPARATIVE CHARACTERIZATION AS BIOSORBENTS FOR OIL PRODUCTS. Solodovnik V., research advisor: Dr.habil.chem. Dizhbite T., Dr.chem. Katkevichs J. Master's thesis. 64 pages, 44 figures, 18 tables, 79 literature references, 6 appendices. In Latvian. BIOSORBENTS, OIL PRODUCTS, OIL PRODUCTS SORBENTS, HIDROLYSIS LIGNIN, WATER PURIFICATION. In this work were analyzed and summarized literature data on environmental pollution with oil products, use of sorbents, especially on the lignocellulose base to protect from oil pollution and methods for determination of sorbents efficiency. Some physical properties were researched (specific surface area, hydrophobic/oleophilic properties, helium density, particle size and morphology) of three lignocellulosic materials – waste products of bioethanol industry. To determine lignocellulosics possible use in oil and oil products cleaning from water surface, oil sorption properties were defined. With help of pyrolytic gas-liquid chromatography and FTIR methods structure and functional composition of tested sorbents was defined.
Chemically treated wood lignocelulosic residues comparative characterization as biosorbents for oil products
Keywords: Ķīmija