Alkohola lietošanas paradumu un motīvu saistība ar personības iezīmēm jauniešiem - Lācbergs, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2022)
Šī bakalaura darba mērķis ir izpētīt vai un kā alkohola lietošanas paradumi un alkohola lietošanas motīvi saistās ar personības iezīmēm jauniešiem vecumā no 18 līdz 25 gadiem. Pētījumā piedalījās 76 jaunieši, no kuriem 73,7% ir sievietes, 26,3% ir vīrieši. Pētījuma ietvaros respondentiem tiešsaistē tika piedāvāts aizpildīt aptauju, kuras pamatā bija trīs metodes: 1) Alkohola lietošanas motīvu aptauja (The Drinking Motives Questionnaire – Revised (DMQ-R); Cooper, 1994), kas mēra motivācijas veidus alkohola lietošanai. Šī aptauja sastāv no četrām motīvu skalām: Grūtību pārvarēšana, Socializēšanās, Afekta uzlabošana, Konformitāte; 2) Alkohola lietošanas traucējumu identifikācijas tests (Alcohol Use Disorders Identification Test, AUDIT, Babor, Higgins-Biddle, Saunders & Monteiro, 2001), ko izmanto, lai mērītu alkohola lietošanas paradumus un ļauj identificēt alkohola atkarību, alkohola lietošanas bīstamības pakāpi un agrīna alkoholisma pazīmes; 3) Lielā piecinieka aptauja (Big Five Inventory [BFI]; Benet-Martinez & John, 1998), kas aplūko cilvēka personības iezīmes. Aptauja sastāv no piecām personības iezīmju skalām: Ekstraversija, Neirotisms, Apzinīgums, Atvērtība, Labvēlīgums. Pētījuma rezultāti atklāja, ka pastāv pozitīva korelācija starp alkohola lietošanas biežumu, augstas intensitātes alkohola lietošanas biežumu, alkohola atkarības risku un visiem četriem alkohola lietošanas motīviem – grūtību pārvarēšanu, afekta uzlabošanu, socializēšanos un konformitāti. Kā arī alkohola lietošanas daudzums pozitīvi korelē ar trīs no alkohola lietošanas motīviem – grūtību pārvarēšana, afekta uzlabošana un socializēšanās. Rezultāti liecina, ka pastāv pozitīva saistība starp neirotisma rādītājiem un grūtību pārvarēšanas motivāciju lietot alkoholu un, ka pastāv negatīva saistība starp apzinīguma rādītājiem un augstas intensitātes alkohola lietošanas biežumu. Kā arī pastāv pozitīva saistība starp afekta uzlabošanas motivāciju lietot alkoholu un augstas intensitātes alkohola lietošanas biežumu.

The aim of this Bachelor’s thesis is to investigate whether and how alcohol use patterns and alcohol use motives are related to personality traits in young adults aged 18 to 25. Study participants included 76 young adults, of whom 73,7% are women and 26,3% are men. During the study, respondents were asked to fill out a form online, based on three surveys: 1) The Drinking Motives Questionnaire – Revised (DMQ-R; Cooper, 1994), which measures different types of motivation for alcohol use. This survey consists of four motive scales: Coping, Social, Enhancement, Conformity; 2) Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT; Babor, Higgins-Biddle, Saunders & Monteiro, 2001), which is used to measure alcohol use patterns and allows to identify alcohol addiction, the degree of dangerous alcohol use and early signs of alcoholism. 3) Big Five Inventory ([BFI]; Benet-Martinez & John, 1998), which looks at personality traits. The survey consists of five scales, which represent five personality traits: Extraversion, Neuroticism, Conscientiousness, Openness, Agreeableness. The results of the study show that there is a positive correlation between the frequency of alcohol use, frequency of alcohol use in high intensity, the risk of alcohol addiction and all four motivations to use alcohol – coping, enhancement, social, conformity. The amount of alcohol used is positively correlated to three motives of alcohol use – coping, enhancement, social. The results also show that there is a positive relationship between neuroticism and coping motivation to use alcohol, and that there is a negative relationship between conscientiousness and frequency of alcohol use in high intensity. As well as that there is a positive relationship between enhancement motivation to use alcohol and frequency of alcohol use in high intensity.
Relationship Between Habits and Motives of Alcohol Use and Personality Traits in Young Adults
Keywords: Psiholoģija; jaunieši; alkohols; alkohola lietošanas motīvi; alkohola lietošanas paradumi; personības iezīmes