Trasta tiesības - Supe, Madara (Latvijas Universitāte, 2011)
Darbā pētīts trasta institūts, tā jēdziens, vēsturiskā attīstība un saturs. Trasts analizēts no dažādiem skatu punktiem, pētot trasta tiesisko ietvaru, balstītu uz likumiem un citiem normatīvajiem aktiem, tiesu prakses materiālus un līgumus. Darbā analizēta trasta institūta anglosakšu izcelsme, izsakot pieņēmumu, ka trasts ietekmējies no romiešu tiesībām izveides procesā. Tiek salīdzināts trasta koncepts anglosakšu un kontinentālajā tiesību sistēmā, uzsverot sarežģījumus trasta ieviešanai kontinentālajā tiesību sistēmā. Tiek izcelta atšķirība starp trasta regulējumiem dažādās valstīs. Īpaša uzmanība pievērsta trasta tiesiskajam ietvaram Francijā un Lietuvā. Latvija pieder kontinentālajai tiesību sistēmai, un trasta institūts anglosakšu izpratnē te nepastāv. Darbā pētīti trasta elementi, trastam līdzīgie tiesību institūti Latvijas tiesību sistēmā, kā arī iespējamība ieviest trasta institūtu Latvijas tiesībās.

The present paper examines the institution of trust, its concept, historical development, and contents. Trust is analysed from different points of view: based on theoretical framework, and on the laws and regulations of different countries as well as court decisions and contracts. The work analyses the trust origin of anglosaxon, posing a presumption of influence of roman law in trust development. Trust concept in anglosaxon law and roman-german law, is compared, pointing at difficulties in adoption of trust in roman-german law, highlighting the difference between different countries in trust legal regulations. More attention is paid to the investigation of regulatory farmework of trust institute in France and Lithuania. Latvia is one of the roman-german law countries and trust concept in anglosaxon interpretation does not exist here. The work examines trust elements in legal system of Latvia, legal instituts similar to trust as well as possibility to implant the trust into legal system of Latvia.
Trust Law
Keywords: Juridiskā zinātne