Uzņēmējdarbību ietekmējošo nodokļu analīze Latvijā un Baltijas valstīs - Boroduško, Vineta (Latvijas Universitāte, 2012)
Latvijā pēdējo gadu laikā ir vērojama bieža nodokļu likmju maiņa. Šīs izmaiņas, īpaši tiešo nodokļu likmju izmaiņas ietekmē uzņēmuma peļņu un attīstību. Augsto nodokļu rezultātā uzņēmumiem var iestāties maksātnespēja vai arī uzņēmējdarbības veicēji izvēlas piedalīties ēnu, ekonomikā, piemēram, nelegāli nodarbināt darba ņēmējus un algas maksāt „aploksnē”. Darba mērķis ir balstoties uz ekonomikas teorijas un nodokļu sistēmas analīzes rezultātiem Latvijā izdarīt secinājumus, kā Latvijā esošie tiešie nodokļi, kā uzņēmuma ienākuma nodoklis, mikrouzņēmuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas ietekmē uzņēmējdarbības peļņu un uzņēmuma izaugsmi. Rezultātā, secinājums ir, ka nodokļi būtiski ietekmē uzņēmējdarbību, īpaši, ja nodokļi likmes ir augstas vai tās palielina ietekme ir jūtama gan uz uzņēmuma peļņu un attīstību, gan valsts ieņēmumiem no nodokļiem. Atslēgvārdi: uzņēmējdarbība, tiešie nodokļi, nodokļu sistēma.

In recent years in Latvia has been frequent shanges in tax retes. These tax rate shanges, especially direct tax changes affect the companys profits and development. In result of hight taxes, enterprise may become insolvent or business oparator may choose to participate in the undergraund economy, such as employing workers illegally and paying wages in „envelope” Work is based on economic theory and tax system analysis in Latvia to draw conclusions, whether Latvian direct taxes, such as corpurate income tax, mikro corpurate income tax and social insurance payment affect the business income and growth. As result conslusion is, that taxes are with essental effext on business, especially if tax rates are high or increasing its weight, than effects are visible both - on the company's profits and development, and government revenues from taxes. Keywords: business, direct taxation, the tax system.
Business influencing taxes and their analysis in Latvia and Baltic states
Keywords: Ekonomika