Celmeņu Armillaria (Fries) Staude spp. rizomorfu attīstība parasto egļu Picea abies (L.) Karst. mežos kūdreņos. - Smeltere, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Armillaria spp. izraisa kokaugu sakņu un stumbra trupi un izplatās ar micēlija pinumiem – rizomorfām. Pētījumā septiņās P. abies audzēs kūdreņos novērtēta Armillaria spp. rizomorfu sastopamība un augšanas potenciāls pēc 12 mēnešu inkubācijas perioda 105 kūdras un skaidu paraugos. Secināts, ka rizomorfu bojājumi ievērojami palielina to augšanu. Vislielākā ietekme uz rizomorfu attīstību ir koksnes substrātam, tajā skaitā, koksnes īpatsvaram kūdrā. Armillaria spp. infekcijas potenciālu kūdras augsnēs var raksturot, izmantojot Betula spp. skaidu substrātu. Līdz sugas līmenim identificēta rizomorfu piederība vāji patogēnajai A. cepistipes (95,2%) un vidēji patogēnajai A. borealis (34,9%); pierādīta abu sugu koeksistence augsnē (30,2%). Darbs izstrādāts Latvijas Valsts mežzinātnes institūtā „Silava”.

Armillaria (Fries) Staude spp. rhizomorph development in spruce Picea abies (L.) Karst. forests on drained peat soils. Armillaria spp. causes root and trunk rot of trees and spreads by mycelial cords – rhizomorphs. In seven P. abies stands on drained peat soils the incidence of Armillaria spp. rhizomorphs and growth potential after a 12-month incubation period was evaluated in 105 soil and wood shaving samples. It was concluded that damage to rhizomorphs significantly increases their growth. Wood substrate, including wood content in peat, has the greatest effect on rhizomorph growth. Armillaria spp. infection potential on drained peat soils can be characterized using Betula spp. wood shaving substrate. Rhizomorphs belonging to the weakly pathogenic A. cepistipes (95.2%) and the moderately pathogenic A. borealis (34,9%) were identified to the species level, and the coexistence of both species in soil (30,2%) was proven. The work was developed in the Latvian State Forest Research Institute "Silava".
Armillaria (Fries) Staude spp. rhizomorph development in spruce Picea abies (L.) Karst. forests on drained peat soils.
Keywords: Bioloģija; Armillaria spp; rizomorfu augšana; Picea abies; kūdreņi