Priekšmets kā tematiskās meklēšanas pieejas punkts bibliotēku tiešsaistes elektroniskajos katalogos - Urbanoviča, Zane (Latvijas Universitāte, 2006)
Laikā, kad strauji attīstās informācijas sabiedrība, nozīmīgu vietu sabiedrības attīstībā ieņem pieeja informācijai. Mūsdienās liela daļa informācijas ir izgūstama elektroniskā veidā, ko nodrošina tādas informācijas izguves sistēmas kā bibliotēku tiešsaistes elektroniskie katalogi, piedāvājot dažādas meklēšanas iespējas. Bieži izmantots meklēšanas veids bibliotēku tiešsaistes elektroniskajos katalogos ir tematiskā meklēšana. Viens no tematiskās meklēšanas pieejas punktiem ir priekšmets, kas nodrošina pieeju informācijai, izmantojot kontrolētās valodas. Informācijas pieejas ar priekšmetu nodrošināšanai bibliotēku tiešsaistes elektroniskie katalogi piedāvā dažādas meklēšanas pēc priekšmeta iespējas. Pētījuma galvenais mērķis ir noskaidrot, kādas ir meklēšanas iespējas pēc priekšmeta bibliotēku tiešsaistes elektroniskajos katalogos, kā arī veikt to novērtēšanu. Meklēšanas pēc priekšmeta iespēju novērtēšanai tika analizēti un salīdzināti meklēšanas pēc priekšmeta rezultāti astoņos dažādos bibliotēku tiešsaistes katalogos. Šis pētījums varētu būt noderīgs bibliotekāriem, informācijas speciālistiem, kataloģizētājiem, elektronisko katalogu veidotājiem, studentiem, kā arī jebkuram interesentam, kurš vēlas pilnveidot savas prasmes tematiskajā informācijas meklēšanā.

In the age of the formation of the information society, an essential factor affecting the development of the society is the access to information. Nowadays most of the bibliographic information can be retrieved electronically. This is performed by information retrieval systems like library OPACs (Online Public Access Catalogues), offering different search methods. A commonly used information retrieval method in the library OPACs is the retrieval of documents according to topical content. This method offers different access points to the information packages. One such access point is the subject of the document, which provides access to the information using controlled vocabularies. To provide subject access to the information, library OPACs offer different options for subject searching. The main goal of this work is to ascertain, what subject searching options are provided in the library OPACs, and to evaluate these options. To evaluate the subject searching options, the analysis and comparison of the subject searching results has been done in eight different library OPACs. The information presented in this work could be useful to librarians, information specialists, cataloguers, OPAC designers, and students, as well as to anyone interested in improving their subject searching skills.
Subject as an access point in library Online Public Access Catalogues
Keywords: Komunikācijas zinātne