Modelēšanas izmantošana tematā "Kur visumā atrodas Zeme?" apguvē - Tiltiņa, Tīna Marta (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba “Modelēšanas izmantošana temata “Kur Visumā atrodas Zeme?” apguvē” mērķis ir izstrādāt un aprobēt modelēšanas metodiku 4. klasē tematā “Kur visumā atrodas Zeme?”. Bakalaura darbā analizēja dokumentus un literatūru par dabaszinību mācību saturu tematā “Kur Visumā atrodas Zeme?”, lai noteiktu sasniedzamos rezultātus un nepieciešamās mācību metodes, analizēja zinātnisko un metodisko literatūru par modeļiem un modelēšanu kā mācību metodi, lai izstrādātu metodiku temata “Kur Visumā atrodas Zeme?” apguvei 4. klasē, analizēja zinātnisko literatūru par mācīšanās mērķu taksonomijām, lai izveidotu snieguma līmeņa aprakstus sasniedzamajiem rezultātiem tematā “Kur Visumā atrodas Zeme?”, veica empīrisko pētījumu, lai pārbaudītu izveidoto modelēšanas metodiku, izstrādāja ieteikumus pedagogiem modelēšanas izmantošanai dabaszinību apguvē. Bakalaura darbs sastāv no divām nodaļām un secinājumiem.

Bachelor’s thesis “Use of modeling on the topic “Where is the Earth located in the Universe” learning” aims to develop and test the modeling methodology in the 4th grade on the topic “Where is the Earth located in the Universe”. The bachelor’s thesis analyzed documents and literature on the teaching content of natural sciences on the topic “Where is the Earth located in the Universe”, in order to determine the achievable results and necessary teaching methods, analyzed scientific and methodical literature on models and modeling as a teaching method, in order to develop a methodology on the topic “Where is the Earth located in the Universe?” for learning in the 4th grade, analyzed the scientific literature on taxonomies of learning goals to create performance level descriptions for achievable results on the topic “Where is the Earth located in the Universe?”, conducted an empirical study to test the created modeling modeling methodology and developed recommendations for educators on the use of modeling in learning natural sciences. The Bachelor’s thesis consists of two chapters and conclusions.
The use of modeling in the topic "Where is the Earth located in the universe
Keywords: Izglītības zinātnes; Modelis; Modelēšana; Dabaszinības; Mācīšanās mērķu taksonomijas.