Izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas krimināltiesiskais regulējums - Kovaļevska, Anita (Latvijas Universitāte, 2009)
Attīstītajās Rietumeiropas valstīs ir populārs teiciens par to, ka no divām lietām izvairīties nevar – no nāves un nodokļiem. Savukārt, vairākums Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka izvairīties nevar tikai no nāves. Tomēr jāatceras to, ka nodokļi ir katras valsts ekonomiskās uzbūves neatņemama sastāvdaļa. Bakalaura darbs „Izvairīšanās no nodokļiem un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas” pēc būtības aptver Latvijas Republikas Krimināllikuma 218. panta juridisko analīzi. Darba ietvaros autors īsumā sniedz priekšstatu lasītājam par nodokļu attīstību Latvijas teritorijā, tiek apskatītas nodokļu iekasēšanas problēmas jau sākot ar 10. gadsimtu līdz mūsdienām. Darbā ietvaros apskatīti tādi problēmjautājumi kā: Latvijas valdības centieni ieviest sistēmu, kura veicinātu nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu iekasēšanu; „alga aploksnē” – deviņdesmito gadu lielākā problēma; noziedzīgā nodarījuma daudzējādības veids – atkārtotība; grūtības, ar kurām saskaras, nošķirot noziedzīgo nodarījumu – izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas no citiem līdzīga rakstura nodarījumiem; subjekta pierādīšanas problēmas; juridiskās personas atbildība. Darba mērķis ir situācijas, saistītas ar izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas Latvijas Republikā, analīze. Izvirzītā mērķa sasniegšanai izmantota informācija sastopama juridiskajā literatūrā, Latvijas Republikas normatīvajos aktos, dati no Valsts ieņēmuma dienesta, Latvijas Republikas tiesu prakse, kā arī Bulgārijas, Dānijas, Igaunijas, Krievijas, Lietuvas, Spānijas, Ukrainas, Vācijas normatīvie akti.

There is a popular saying in the developed countries of Western Europe that two things are inevitable – death and taxes. By contrast the majority of residents of Latvia consider that they cannot escape only from death. However, it must be remembered that taxes are an integral part of economic construction of each country. Bachelor work "Criminal law 218.paragraph" covers in substance legal analysis of the 218th paragraph of Criminal Law of Latvia. The author gives the reader in brief an idea of the tax development in the territory of Latvia, examines tax collection problems starting already with the 10th century until the present day. The work deals with such issues as: the efforts of the government of Latvia to introduce a system which would enhance the tax and tax equivalent payment collection; "envelope salaries" - the biggest problem of nineteenth; multiplicity type of criminal offence – relapse, the difficulties of the distinction drawn between the criminal offence - tax and tax equivalent payment evasion and from other commitments of similar nature, proof problems of subject, liability of juridical person. The goal of the work is the analysis of situations related to tax and tax equivalent payment evasion in the Republic of Latvia. Information used to achieve this goal was found in the legal literature, laws and regulations of the Republic of Latvia, from the data from the State Revenue Service of Latvia, from the juridical practice of the Republic of Latvia, as well from the laws of Bulgaria, Denmark, Estonia, Russia, Lithuania, Spain, Ukraine, and the Germany.
Criminal law 218.paragraph
Keywords: Juridiskā zinātne