Proteīnus saturošu uztura bagātinātāju un medicīniskās pārtikas produktu klāsta un sastāva izvērtējums Latvijas aptiekās - Petrova, Marija (Latvijas Universitāte, 2022)
Mūsdienās uztura bagātinātāji un specializētā pārtika ar paaugstinātu proteīnu daudzumu ir aktuālas sakarā ar pacientiem, kas nespēj uzņemt parasto uzturu (onkoloģijas pacienti, pēcoperāciju stāvokļi, geriatrija utt.), kā arī ir aktuāla veciem, mazkustīgiem cilvēkiem, piem., saslimšanas gadījumā, kad proteīnus saturoši uztura bagātinātāji tiek izmantoti kā papildinājums ikdienas uzturam. Paaugstināts proteīnu uzņemšanas daudzums ir ļoti svarīgs profesionāliem sportistiem vai cilvēkiem ar paaugstinātu fizisko slodzi. Iegūtie rezultāti liecina, ka no pētāmās enterālās barošanas pārtikas, vislielākais proteīnu daudzums bija pulverveida produktos, bet, savukārt, vitamīnu, mikroelementu un minerālvielu daudzums tajos bija mazāks, nekā šķidras formas produktiem. Tāpat, rezultāti parāda, ka Latvijas aptiekās pieejami plaša klāsta kolagēnu un aminoskābes saturošie uztura bagātinātāji, sagatavoti dažādās formās (piem., tabletes, kapsulas vai pulverveida u.c. ), ar daudzveidīgiem sastāviem un atšķirīgām cenu kategorijām, kā arī tie tiek pielietoti dažādiem mērķiem.

Today's food supplements and specialized food with increased protein levels are important for patients who are unable to sustain them through their normal diet (oncology patients, post-operative conditions, geriatric patients, etc.), and are also important for the elderly, sedentary people, e.g., in case of an illness protein supplements are used as a dietary aid. Increased protein intake is crucial for professional athletes or people with increased physical load. The results have shown that the largest protein content was found in the enteral nutrition food in powder forms, while the amount of vitamins, trace elements and minerals in this type of products were lower than in liquid enteral products. In addition, it was concluded that food supplements containing high levels of collagen and amino acids are abundantly available in Latvian pharmacies, with different forms, compositions, price categories, and application purposes.
Evaluation of the protein containing food supplements and medical food products available in Latvian pharmacies
Keywords: Farmācija; Proteīni; Aminoskābes; Kolagēns; Enterālā barošana; Parenterālā barošana