Didaktisko spēļu izmantošana 5-6 gadus vecu bērnu runas attīstībā - Zeidele, Zane (Latvijas Universitāte, 2019)
Kvalifikācijas darba nosaukums - “Didaktisko spēļu izmantošana 5-6 gadus vecu bērnu runas attīstībā”. Pētījuma mērķis: teorētiski un praktiski pētīt 5-6 gadīgu bērnu runas veicināšanas iespējas didaktiskajās spēlēs. Darbā apkopotas teorētiskās atziņas par bērna valodas attīstību un didaktisko spēļu nozīmi runas attīstīšanā. Ir apkopotas didaktiskās spēles un vingrinājumi, kuri sekmē vārdu krājuma apjoma un kvalitātes paplašināšanos, izmantojot spēles ar kustībām, ar attēlu kartiņām un interaktīvās spēles. Bērns spēlējoties apgūst jaunus vārdus. Teorijas nodaļās autore atklāj, ka pirmsskolas vecuma bērnam raksturīga uzskatāmi konkrētā domāšana. Vārdiski loģiskā domāšana attīstās pamazām. 5-6 gadu vecumā bērna runa pamatā ir visa izveidojusies, turpmāk tā tikai bagātinās ar jauniem vārdiem un izteiksmes līdzekļiem. Empīriskā pētījuma daļā bērniem tika pārbaudīts vārdu krājums un stāstītprasme. Tika secināts, ka 5-6 gadu vecumā bērni ļoti reti lieto īpašības vārdus, nespēj izdomāt vārdus ar pretēju nozīmi (antonīmus) un ar līdzīgu nozīmi (sinonīmus), kā arī grūtības sagādā atminēt nosaukumu pēc to apraksta. Tāpēc tika mērķtiecīgi izspēlētas tādas spēles, kas veicinātu īpašības vārdu apguvi un lietošanu. Līdz ar vārdu krājuma paplašināšanu bērniem attīstījās arī stāstītprasme. Pētījuma rezultāti apkopoti 2 tabulās un 16 attēlos. Darbā tika izmantoti 43 literatūras un informācijas avoti. Kvalifikācijas darbu papildina 6 pielikumi. Pētījuma rezultāti liecina, ka izmantotās didaktiskās spēles 5-6 gadus veciem bērniem sekmīgi paplašināja vārdu krājuma apjomu un stāstītprasmi. Darbu var izmantot jaunie pedagogi, lai izprastu runas attīstības likumsakarības un izmantotu didaktiskās spēles, kas veicina vārdu krājuma paplašināšanos. Atslēgas vārdi – bērna runa, didaktiskās spēles, vecumposma īpatnības, valoda un runa, bērna runa.

Qualification work "Usage of didactic games on speech development for 5 to 6-year-old children" The aim of the research: to analyze theoretically and practically 5 to 6-year old children speech development, using didactic games. The paper includes quotes about children's language development and the importance of didactic games in speech development. Outlined didactic games and exercises which promote the quality and amount of vocabulary using games with movements, picture cards, and interactive games. The child learns new words while playing. In the theory departments the author reveals that a child of pre-school age is characterized by considerable thinking. Word-of-mouth logical thinking is gradually evolving. At the age of 5-6, the child's speech is based on everything that has come to life, in future it will only enrich itself with new words and means of expression. In an empirical part of the study, children were tested for vocabulary and literacy. It was concluded that children aged 5-6 rarely use adjectives, were unable to think of words of the opposite meaning (antonyms) and of similar meaning (synonyms), as well as difficulties in reading the name after it was described. Therefore,games were targeted to facilitate the acquisition and use of adjectives. As well as expanding the vocabulary, the children also developed narrative skills. Results of the research are summarized in 2 chart and 16 images. In the paper 43 literature and sources of information were used. The results of the research show that didactic games used for 5 to 6-year-old children successfully have expanded the amount and narrative skills. The job can be used by young educators to understand the lines of speech development and use didactic games that contribute to the expansion of the vocabulary. Key words- child's speech, didactic games, special features of the age group, language and speech, child's speech.
Usage of didactic games on speech development for 5-6 year old children
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; bērnu runa; didaktiskās spēles; vecumposma īpatnības; valoda; runa