Mentālās rotācijas mērījumu testa saskarnes izveide - Ozoliņš, Gustavs (Latvijas Universitāte, 2020)
Mūsdienās ir svarīgi izmantot rīkus un metodes, kas ātri spēj identificēt un novērtēt prasmes, kā arī piemītošās īpašības gan lietām, gan cilvēkiem. Tāpēc tiek izstrādāti testi un citi pārbaudes mehānismi, kas palīdz to izdarīt. Vandenberga un Kūsa 1978.gadā radītais Mentālās rotācijas tests ir viens no visvairāk lietotajiem testiem, lai novērtētu indivīdu telpiskās spējas. Testu veikšana tiek organizēta dažādos veidos – gan aizpildot testu anketu formā (papīra formātā), gan veidojot dažādus tehniskus risinājumus datorizētai testu aizpildīšanai. Šajā bakalaura darbā tika izvirzīts mērķis - izveidot mentālās rotācijas saskarni, kas balstīta uz klasisko Vandenberga un Kūsa testu. Lai, izveidoto rīku, varētu pielietot telpisko spēju novērtēšanai indivīdiem un arī izmantot pie karjeras izvēles konsultēšanas laikā, piemēram, ja testā tiek konstatēts, ka indivīdam piemīt izteiktas telpiskās spējas, tad ieteikt izvēlēties tādas profesijas kā arhitektūra, inženierzinātnes vai datorzinātnes. Mentālās rotācijas mērījumu testa saskarne tika veidota balstoties uz JavaScript, HTML un CSS programmēšanas valodām. Rezultātā tika izveidota saskarne, kur testēšanas rezultāti parādīja, ka iegūtie rezultāti un secinājumi nav pretrunā ar Vandenberga un Kūsa veikto testu rezultātiem. Tas parāda, ka testu iespējams izmantot kā rīku indivīdu telpisko spēju noteikšanai.

Nowadays, it is important to use tools and methods that can quickly identify and evaluate skills, inherent qualities of both things and people. Therefore, tests and other verification mechanisms are being developed to help do this. The Mental Rotation Test, developed by Vandenberg and Kuse in 1978, is one of the most widely used tests to assess individuals' spatial abilities. Testing is organized in different ways - both by filling in the test questionnaire (paper form) and by creating various technical solutions for computerized test filling. This bachelor's thesis aimed to create a mental rotation link based on the classical Vandenberg and Kuse test to create a tool that can be used to assess spatial abilities in individuals and that can be used in career counseling, for example, if an individual test is found. have strong spatial abilities, then recommend choosing professions such as architecture, engineering, or computer science. The mental rotation measurement test interface was based on JavaScript, HTML, and CSS programming languages. As a result, an interface was created and the test results showed that the obtained results and conclusions do not contradict the results of the tests performed by Vandenberg and Kuus. This shows that the test can be used as a tool to determine the spatial abilities of individuals.
Development of web interface for Measurements of Mental Rotation tests
Keywords: Datorzinātne; JavaScript; HTML; CSS; Saskarne; Mentālās rotācijas tests