Mākslas un kultūras žurnālistika drukātajā laikrakstā "Diena" un pielikumā "Kultūras Diena un Izklaide" - Brālīte, Rebeka Lūcija (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt, analizēt un salīdzināt kultūras teorijā identificētās mākslas un kultūras žurnālistikas pārmaiņas ar drukātā medija “Diena” un “Kultūras Diena un Izklaide” kultūras sadaļu saturu. Drukāto laikrakstu longitudinālai analīzei tika izvēlēti izdevumam un/vai kultūrpolitikai nozīmīgi laika periodi: 1991., 2005., 2009., 2020. gads. Darba teorētisko daļu veido mākslas un kultūras žurnālistikas teorētisko pieeju, daudzveidības, krīzes un pārmaiņu, Latvijas kultūras žurnālistikas, mākslas kritikas un kultūrpolitikas apskats, kurā tika balstīta empīriskā daļa un veikti secinājumi. Pētījuma rezultāti tika iegūti, veicot “Dienas” un “Kultūras Dienas un Izklaides” drukāto izdevumu kontentanalīzi, daļēji strukturētas intervijas ar kultūras pielikuma satura veidotājiem, kā arī fokusgrupas diskusiju ar kultūras un mediju patērētājiem. Kultūras žurnālistika ir starpdisciplināra joma, kas apvieno humanitāros, sociālos, redakcionālos, kultūrpolitikas un radošos aspektus. Masu medijos mākslas un kultūras žurnālistikas raksturošanai tiek pielietots krīzes jēdziens, savukārt mūsdienu akadēmiskajos pētījumos – pārmaiņu. Maģistra darba empīriskajā daļā secināts, ka mākslas un kultūras žurnālistika pielāgojas ārējiem apstākļiem, tāpēc precīzāks ir pārmaiņu diskurss. Pētījumā iegūtie dati un secinājumi var kļūt par platformu kultūras un žurnālistikas sadarbības pilnveidošanai. Mākslas un kultūras žurnālistikai, kā min fokusgrupas diskusijas dalībnieki un kā noteikts Latvijas kultūrpolitikas pamatnostādnēs, ir fundamentāla loma kultūras popularizēšanā, diskusiju un izpratnes veicināšanā, sabiedrības kopējā attīstībā.

The aim of this masters thesis is to explore, analyze, and compare the changes identified in art and culture journalism in cultural theory with the content of the cultural sections of the printed media "Diena" and "Kultūras Diena un Izklaide." For the longitudinal analysis of printed newspapers, significant periods for the publication and/or cultural policy were selected: 1991, 2005, 2009, and 2020. The theoretical part of the work consists of an overview of theoretical approaches to art and culture journalism, diversity, crisis, and changes, as well as an overview of Latvian cultural journalism, art criticism, and cultural policy, which formed the basis for the empirical part and conclusions. The results of the study were obtained by conducting content analysis of the printed editions of "Diena" and "Kultūras Diena un Izklaide," semi-structured interviews with the creators of the cultural appendix content, and a focus group discussion with cultural and media consumers. Cultural journalism is an interdisciplinary field that combines aspects of the humanities, social sciences, editorial, cultural policy, and creativity. In mass media, the concept of crisis is applied to characterize art and culture journalism, while in contemporary academic research, the concept of changes is used. The empirical part of the master's thesis concludes that art and culture journalism adapts to external circumstances, thus the discourse of changes is more precise. The data and conclusions obtained in the study can serve as a platform for improving the collaboration between culture and journalism. As mentioned by the participants of the focus group discussions and as defined in the guidelines of Latvian cultural policy, art and culture journalism plays a fundamental role in promoting culture, fostering discussions and understanding, and contributing to the overall development of society.
Art and culture journalism in the daily newspaper "Diena" and the supplement "Kultūras Diena un Izklaide"
Keywords: Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija; kultūras žurnālistika; mākslas žurnālistika; mākslas kritika; specializētā žurnālistika; “Diena”