Fosfonija grupu saturošo jonu šķidrumu sintēze un to izmantošana spirtu dehidratācijas reakcijās - Balode, Marta Anda (Latvijas Universitāte, 2019)
Fosfonija grupu saturošo jonu šķidrumu sintēze un to izmantošana spirtu dehidratācijas reakcijās. Balode A.M., zinātniskais vadītājs Dr. ķīm., asoc. prof. Prikšāne A. Bakalaura darbs, 57 lappuses, 19 attēli, 15 tabulas, 31 literatūras avots, 10 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā tiek veikta cviterjona sāls sintēze no trifenilfosfonija ar 1,3-propānsultonu. Iegūtā cviterjona sāls tīrība pārbaudīta ar 1H KMR, tālāk to izmanto skābo jonu šķidrumu iegūšanai ar p-toluolsulfonskābes monohidrātu un sērskābi. Ar iegūtajiem jonu šķidrumiem tālāk tiek pētītas spirtu dehidratācijas reakcijas, attiecīgi mainot reakcijas laiku un katalizatora un izejvielas attiecības.

Synthesis of phosphonium ionic liquids and their usage in alcohol dehydration reactions. Balode A.M., scientific supervisor Dr. chem., asoc. Prof. Prikšāne A., Bachelor’s thesis in organic chemistry, 57 pages, 19 figures, 15 tables, 31 literature references, 10 appendices. In Latvian. Synthesis of zwitterion salt using triphenylphosphine and 1,3-propane sultone are investigated. For the identification 1H NMR is used. The zwitterion salt is used for ionic liquid synthesis using p-toluenesulfonic acid (monohydrate) and sulfuric acid. After that prepared ionic liquids are used for dehydration reactions of alcohols, changing reaction time and catalyst and alcohol ratio.
Synthesis of phosphonium ionic liquids and their usage in alcohol dehydration reactions
Keywords: Ķīmija; JONU ŠĶIDRUMI; n-HEKSANOLS; n-OKTANOLS; DEHIDRATĀCIJAS REAKCIJA; KODOLMAGNĒTISKĀ REZONANSE