Sabiedrības informēšana par pašvaldību darbu: Īrijas regulējuma un laikraksta "Meath Chronicle" piemēra izpēte - Leinberga-Lemberga, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba tēma ir – Sabiedrības informēšana par pašvaldību darbu: Īrijas regulējuma un laikraksta "Meath Chronicle" piemēra izpēte. Maģistra darba mērķis bija izpētīt Īrijas regulējumu un noskaidrot, kā tiek īstenota sabiedrības informēšana par pašvaldību darbu Īrijā, tostarp laikraksta “Meath Chronicle” piemērā. Pētījumā apskatīta masu komunikācijas teorija, mediju pētījumi, teorētiskās nostādnes attiecībā uz kopienu un lokāliem masu medijiem, mediju sociālā teorija, kas akcentē masu mediju lomu sociālajā telpā, mediju atbildīguma teorija un gadījuma studijas. Tika veikts kvalitatīvs pētījums, izmatota gadījuma studiju pieeja, dokumentu analīze, strukturētās un daļēji strukturētās intervijas ar Īrijas un Latvijas pārstāvjiem/ekspertiem no reģionāliem medijiem, pašvaldības un mediju ombuda. Pētījuma rezultātā tika noskaidrots, ka Īrijas medijus regulē Īrijas Preses padomes prakses kodekss, Neslavas celšanas likums (2009), Eiropas mediju brīvības akts u.c. ES regulas un direktīvas; drukāto presi regulē Īrijas Preses padomes prakses kodekss, Nacionālās žurnālistu savienības rīcības kodekss (kopš 1936) un Neslavas celšanas likums (2009); Sabiedrības informēšanu par pašvaldību darbu Mītas apgabalā īsteno apgabala padome un vietējais laikraksts. Latvijas mediju ekspertu viedoklis par Latvijas regulējuma modeli sabiedrības informēšanai par pašvaldības darbu - kopumā likuma grozījumi un jaunais likums nav devis nopietnas izmaiņas; pašvaldības joprojām turpina veidot žurnālistisku saturu.

The topic of the Master thesis is – Informing the public about the work of municipal governments: a case study of Irish regulation and the Meath Chronicle newspaper”. The aim of the master's thesis was to study Irish regulation and find out how public information about the work of municipalities is implemented in Ireland, including the example of the "Meath Chronicle" newspaper. The research examines mass communication theory, media research, theoretical positions regarding community and local mass media, social theory of media, which emphasizes the role of mass media in social space, media accountability theory and case studies. Qualitative research was conducted, a case study approach was used, document analysis, structured and semi-structured interviews with Irish and Latvian representatives/experts from regional media, local government and media ombudsman. As a result of the research, it was found that the Irish media is regulated by the Irish Press Council Code of Practice, the Defamation Act 2009, the European Media Freedom Act, etc. EU regulations and directives; the print press is governed by the Press Council of Ireland's Code of Practice, the National Union of Journalists' Code of Conduct (since 1936) and the Defamation Act 2009; Informing the public about the work of local authorities in Meath is carried out by the county council and the local newspaper. The opinion of Latvian media experts on the Latvian regulatory model for informing the public about the work of the municipality - in general, the amendments to the law and the new law have not brought about any serious changes; municipalities still continue to create journalistic content.
Informing the public about the work of municipal governments: a case study of Irish regulation and the Meath Chronicle newspaper
Keywords: Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija; masu mediji, reģionālie mediji; reģionālo mediju funkcijas; sabiedrības informēšana par pašvaldību darbu; mediju regulējums; mediju brīvība un atbildība, mediju atbildīgums