Agrovides pasākuma „Bioloģiskās daudzveidības uzturēšana zālājos" ietekme uz īpaši aizsargājamo zālāju aizsardzības stāvokli - Liepiņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba tēma ir ‘’Agrovides pasākuma ‘’Bioloģiskās daudzveidības uzturēšana zālājos’’ ietekme uz īpaši aizsargājamo zālāju aizsardzības stāvokli’’. Atbalsta maksājumu var saņemt, ja zālājs tiek atbilstoši apsaimniekots, jo apsaimniekošana ir dabisko zālāju labvēlīga aizsardzības stāvokļa noteicošais faktors. Tāpēc būtiska ir pasākuma efektivitāte un tā novērtējums. Pētījuma mērķis ir noskaidrot īpaši aizsargājamo zālāju aizsardzības stāvokli Lauku attīstības programmas ‘’Bioloģiskās daudzveidības uzturēšana zālājos’’ pasākuma atbalstītajās platībās. Pētījums balstās uz Natura 2000 monitoringa un LIFE+ projekta ietvaros veiktajiem lauka apsekojumiem 643 poligonos gan ārpus, gan Natura 2000 platībās. Pētījumā noskaidrots, ka visi pasākuma atbalstītajās platībās esošie zālāju biotopi atbilst nelabvēlīgam-sliktam aizsardzības stāvoklim. Visbiežāk zemai kvalitātei atbilda palieņu zālāji 6450, kā arī visu biotopu veidu tie Natura 2000 zālāju poligoni, kuros apsaimniekošana nenotiek.

The topic of the thesis is ‘’Impact of agro-environment measure Maintaining Biodiversity in Grasslands on the conservation status of protected grassland habitats’’. Support is received in case of proper grassland management for it is the determinative factor for favourabe conservation status. In order to evaluate the effectiveness of the agro-environment measure an assessment is needed to be made. The goal of the research is to assess the conservation status of the grasslands subsidized by agri-environment measure Maintaining Biodiversity in Grasslands in Latvia. The research is based on Natura 2000 monitoring and LIFE+ project field survey data of 643 grassland polygons both inside and outside Natura 2000 area. The study shows that all the measure supported grassland habitats correspond to unfavourable-bad conservation status. Northern boreal alluvial meadows 6450, as well as all habitat types in the unmanaged Natura 2000 polygons most often met low quality.
Impact of agro-environment measure Maintaining Biodiversity in Grasslands on the conservation status of protected grassland habitats
Keywords: Vides zinātne