Veidi, kā pilnveidot izrunu vācu valodas kā svešvalodas stundās pamatskolā - Čiguna, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2022)
Diplomdarbā «Veidi, kā pilnveidot izrunu vācu valodas kā svešvalodas stundās pamatskolā» tiek analizēts , kā uzlabot izrunu vācu valodas kā svešvalodas stundās. Šīs tēmas izvēles pamatojums ir tāds, ka izruna ir ārkārtīgi nozīmīga, mācoties jebkādu svešvalodu. Izrunas uzlabošana un skolēnu fonētisko kļūdu labošana ir vienādā nozīmes līmenī ar gramatikas vingrinājumiem un vārdu krājuma paplašināšanu.Izrunas pilnveide un fonētisko kļūdu labošana vācu valodas mācīšanas pamatlīmenī nosaka skaidru, pārliecinošu runu kā arī pārpratumu trūkumu. Darba gaitā tika pētīta zinātniskā un metodiskā literatūra, atlasītas piemērotas izrunas uzlabošanas metodes, izstrādāti stundu plāni un veikta pedagoģiskā novērošana. Darbs sastāv no ievada, teorētiskās un praktiskās daļas. Ievadā tika formulēti darba mērķi, uzdevumi un uzdots izpētes jautājums. Darba pirmā daļa ir veltīta pētāmās tēmas ieviešanai un terminoloģiskai precizēšanai.Hiršfeldes, Reinkes, Barkovskisa, Dahmena teorijas tiek ņemtas par pamatu darba teorētiskās daļas apsvērumiem. Pamatojoties uz to, otrajā daļā ar pētījumu palīdzību tiek pārbaudīts, kā uzlabot skolēnu izrunu pamatskolas līmenī vācu valodas kā svešvalodas stundās. Pētījuma gaitā tika secināts, ka regulāras izrunas stundas, saprotama kļūdu labošana,skaidrs vācu valodas fonētisko pamatu skaidrojums dzimtas valodas un pirmās svešvalodas atbalstīšanā, atbilstoši mācību materiāli un, visbeidzot, skolēnu un skolotājas motivācija un vēlme var veicināt izrunas pilnveidi vācu valodas kā otrās svešvalodas stundās pamatskolas līmenī.

The diploma thesis «Ways to improve pronunciation in German as a foreign language lessons at the elementary level» is about how to improve pronunciation in German as a foreign language lessons. The choice of the topic is justified by the fact that pronunciation is extremely significant by learning a foreign language. Improving the pronunciation and correcting the phonetic mistakes of the students are at the same level of importance with grammar exercises and vocabulary expansion. Improvement of pronunciation and correction of phonetic mistakes at the basic level of German learning determines clear, convincing speech as well as the absence of misunderstandings. In the course of the work, the scientific and methodological literature was studied, suitable methods of improving pronunciation were selected, lesson plans were developed, and pedagogical testing was carried out. The work consists of an introduction, a theoretical and a practical part. In the introduction, the goals and tasks were formulated and a research question was posed. The first part of the work is devoted to the introduction and terminological clarification of the researched topic. The theories of Hirshfeld, Reinke, Dahmen, Barkowsky etc. are taken as the basis of the considerations for the theoretical part of the thesis. Based on this, in the second part, with the help of research, it is examined how to improve students' pronunciation at the elementary level in a GFL lesson. In the course of the research, it was concluded that regular pronunciation lessons, comprehensible error correction and clear explanation of the phonetic foundations of German, appropriate learning materials and, finally, the motivation and willingness of the students and the teacher can promote the improvement of pronunciation in the GFL lessons at the elementary level.
Ways to improve pronunciation in German as a foreign language lessons at the elementary level
Keywords: Pedagoģija; vācu valoda kā svešvaloda; izruna; fonētika; pamata līmenis