Ārstniecības augu paraugu raksturošana izmantojot ICPMS, LA-ICP-MS, LIBS un XRF metodes - Ostrovska, Ligita (Latvijas Universitāte, 2023)
Ārstniecības augu paraugu raksturošana izmantojot ICPMS, LA-ICP-MS, LIBS un XRF metodes. Ostrovska L., zinātniskais vadītājs prof., Arturs Vīksna un darba konsultants Mg. chem., Māris Bērtiņš. Maģistra darbs, 67 lappuses, 29 attēli, 82 literatūras avoti, 14 pielikumi. Latviešu valodā. Maģistra darba ietvaros tika veikta zinātniskās literatūras izpēte par iespējamām parauga sagatavošanas metodēm un ārstniecisko augu elementsastāva analīzes metodēm. Kā arī tika veikts literatūras apkopojums par iespējamām datu apstrādes un klasterizācijas metodēm. Eksperimentālajā daļā aprakstīta vīgriezes, pelašķa, karkade, bērza pumpuru un liepziedu tēju sagatavošanas metodes turpmākai ICP-MS, LIBS, EDXRF, LA-ICP-MS analīzei, kā arī visu iepriekš minēto analīžu veidu parametri. Tika veikta references materiālu pagatavošana turpmākai ICP-MS un LA-ICP-MS analīzei, un references materiālu homogenitātes novērtējums. Rezultātu apstrādei tika izmantota galveno komponentu analīze (PCA) un hierarhiskās klasterizācijas (HCA) metode. ĀRSTNIECĪBAS AUGI, TĒJA, MIKROVIĻŅU MINERALIZĀCIJA, SAUSĀ MINERALIZĀCIJA, ICP-MS, LA-ICP-MS, LIBS, EDXRF, PCA, HCA.

Characterization of herbal plants samples using ICPMS, LA-ICP-MS, LIBS and XRF methods. Ostrovska L., scientific leader prof., Arturs Vīksna and research consultant Mg. chem., Māris Bērtiņš. Master’s work, 67 pages, 29 images, 82 literature sources, 14 attachments. Latvian language. Within the master’s work was researched scientific literature on possible methods of sample preparation and methods of elemental composition analysis of herbal plants. Also, a collection of literature on possible data processing and clustering methods was carried out. The experimental part describes heather, yarrow, carcades, birch buds and linden teas preparation methods for the future ICP-MS, LIBS, EDXRF, LA-ICP-MS analysis and parameters for all the aforesaid types of analysis. Preparation of reference materials was carried out for further ICP-MS and LA-ICP-MS analysis un homogeneity assessment of reference materials. The main components analysis (PCA) and hierarchical clustering (HCA) method were used to process the results. HERBS PLANTS, TEA, MICROWAVE MINERALIZATION, DRY MINERALIZATION, ICP-MS, LA-ICP-MS, LIBA, EDXRF, PCA, HCA.
Characterization of herbal plant samples using ICPMS, LA-ICP-MS, LIBS and XRF methods
Keywords: Ķīmija; ĀRSTNIECĪBAS AUGI; MIKROVIĻŅU MINERALIZĀCIJA; ICP-MS; LA-ICP-MS; PCA