Līderības prakšu relacionālie aspekti iedzīvotāju iniciētā kultūras centrā. X gadījums - Jurgelāne, Liene (Latvijas Universitāte, 2020)
Pētījuma mērķis ir izprast līderību iedzīvotāju iniciētā kultūras organizācijā - Institut for (X) Orhūsā, Dānijā. Es pētu līderību kā praksi, aplūkojot prakses, kas veido konkrētās organizācijas raksturu, virzienu un pārmaiņas un šo prakšu attiecības ar citām idejām, institūcijām un procesiem. Galvenās šajā organizācijā novērotās līderības prakses ir attiecību veidošana starp šīs organizācijas biedriem, organizācijas uzturēšana un nākotnes virzība, kā arī mēģinājumi ietekmēt sabiedriskas pārmaiņas. Šīs prakses ir saistītas ar vēsturi, ārējiem aktoriem un Institut for (X) biedru pieņēmumiem un idejām. Kopumā es secinu, ka līderība lielā mērā ir saistīta ar pārmaiņām un pielāgošanos.

The research aims to unpack leadership in the context of a citizen initiated cultural organization – Institut for (X) in Aarhus, Denmark. I study leadership through the lens of practices, looking at practices that shape the nature, direction, and change of the specific organization, and the relationships these practices are embedded in. I find that the most recurrent leadership practices in this organization are: ensuring connectedness among the members of the organization, keeping the organization alive and growing, and trying to influence societal change. These practices are related to and influenced by history, external actors, and core assumptions and ideas that people at Institut for (X) hold. An overall conclusion is that leadership is largely about adaptation and change.
Unpacking leadership: The X file. Relational aspects of leadership practices in a citizen initiated cultural organization
Keywords: Antropoloģija; līderība; prakse; attiecības; iedzīvotāju iniciētas kultūras organizācijas