Nodokļu patvērumi mūsdienu starptautiskā biznesa arhitektūrā - ar analīzi virtuālajiem kazino pasaulē - Mincāns, Mārcis (Latvijas Universitāte, 2012)
Diplomdarbā „Nodokļu patvērumi mūsdienu starptautiskā biznesa arhitektūrā - ar analīzi virtuālajiem kazino pasaulē” tiek pētīti jautājumi, kas saistīti ar ārzonu kompāniju darbības principiem, to izmantošanu starptautiskajā komercdarbībā, atsevišķu jurisdikciju priekšnosacījumiem kompāniju dibināšanā, kā arī nodokļu optimizācija interneta kazino darbībai pasaulē. Darbs izstrādāts kā informatīvs un praktiskas dabas ieteikums ārzonu interneta kazino jurisdikcijas izvēlei uzņēmējiem, kuri apsver iespēju izveidot un reģistrēt interneta kazino ārzonās. Darba pirmajā daļā tiek aplūkots teorētisks jautājums par starptautisko biznesu, un diviem metodiskajiem analīžu veidiem (PEST un SVID), lai izpētītu un analizētu piemērotāko ārzonu jurisdikciju interneta kazino reģistrēšanai. Tālāk šajā nodaļā tiek definēts ārzonu finanšu centru un ārzonu kompānijas jēdziens un to iespējas, izveidošanas mērķi un ārzonu kompāniju iedalījums. Tāpat autors darba pirmajā daļā aplūkojis ārzonu kompāniju reģistrēšanas principus un starpnieku piedāvātos pakalpojumus. Otrajā nodaļā autors aplūkojis tēmu par interneta kazino, to vēsturi un arī lietošanu. Vēl arī tādi interesanti punkti kā: interneta novērtēšanas kritēriji gan no spēlētāju puses, gan pašu organizētāju. Šajā diplomdarba nodaļā tiek aplūkota kazino azartspēļu nozare pēc būtības un kritērijiem, kuri ir ļoti svarīgi un nozīmīgi, lai savam interneta kazino pievilinātu pēc iespējas vairāk spēlēt gribētājus. Savukārt, trešajā daļā autors apskata noteiktas ārzonu jurisdikcijas un to individuālos priekšnosacījumus interneta kazino dibināšanai. Šeit tiek apskatīti katras jurisdikcijas piedāvātie noteikumi un izmaksas gan interneta kazino reģistrēšanai, gan arī azartspēļu licences iegūšanai un citiem reģistrēšanas noteikumiem. Tāpat autors salīdzinājumam aplūkojis arī Latvijas azartspēļu organizēšanas noteikumus. Pēc šo jautājumu aplūkošanas autors izstrādājis secinājumus un priekšlikumus veiksmīgai ārzonu interneta kazino jurisdikcijas izvēlei. Diplomdarba apjoms ir 72 lpp. un ir pievienoti 5 pielikumi.

Issues connected with the offshore companies principles of business, their use in the international business, preconditions of individual jurisdictions for the establishment of such companies, as well as tax optimization issues in the world of internet casinos are examined in the diploma work “Tax haven in modern international business architecture – with analysis of virtual world casinos”. The diploma work has been worked out as informative and practical recommendation for choice of offshore internet casino jurisdiction for entrepreneurs who reflect on possibility to establish and register internet casino in offshore. In the first chapter of the diploma work are the theoretical issue about international business and two ways of methodological analysis (PEST and SWOT) in order to explore and analyze the most suitable offshore jurisdiction for registration of internet casino. Further in this chapter the term of offshore finance centre and offshore company has been defined, and their possibilities, purpose of establishment and classification of offshore companies. Similarly the Author in the first part has been examined registration principles of offshore companies and services offered by the brokers. In the second chapter the Author has discussed the theme about internet casino, its history and also use. As well as such interesting issues as criteria for evaluation of internet casino both from the side of gamblers, and organizers. In this part of the bachelor’s diploma work casino gambling industry has been examined on its merits and criteria that are very important and material to attract as much potential gamblers as possible to one’s internet casino. For its part in the third chapter the Author considers certain offshore jurisdictions and their individual preconditions for establishment of internet casino. Offered rules for each jurisdiction in regain regard to costs for registering of internet casino, acquiring of license for gambling and other provisions in regard to the registration are examined. Similarly the Author has examined also the Latvian rules for organizing of gambling. After examination of the above mentioned issues the Author developed conclusions and proposals for successful choice of offshore internet casino jurisdiction. Volume of the diploma work is 72 pages and 5 annexes are attached to it.
Tax haven in nowadays international business architecture- a case of world wide virtual casino
Keywords: Ekonomika