Konstitucionālās tiesas: starp politiku un tiesībām - Rubens, Ainis (Latvijas Universitāte, 2025)
Konstitucionālā tiesa ir institūcija, kas demokrātiskā valstī izvērtē un pārbauda likumdevēja pieņemto tiesību normu atbilstību konstitūcijas normām. Konstitucionālā tiesa nodrošina gan personu pamattiesību aizsardzību, gan arī valsts varas atzaru līdzsvaru valsts varas dalīšanas principa ietvaros. Sevišķā kompetence, kas konstitucionālajām tiesām tiek piešķirta, uzliek tām arī pienākumu savas kompetences robežas strikti ievērot. Konstitucionālās tiesas ir tiesību tiesas, kas vērtē juridiska rakstura jautājumus, un atturas no politiskas rakstura argumentu izvērtēšanas. Maģistra darba “Konstitucionālās tiesas: starp politiku un tiesībām” mērķis ir pētīt politisku un tiesību apsvērumu nošķiršanu un izvērtēšanu konstitucionālo tiesu praksē, kā arī ar to saistīto problemātiku. Lai sasniegtu darba mērķi, autors vērtē un analizē konstitucionālo tiesību teoriju, kas saistīta ar konstitucionālo tiesu kompetences robežām un šo robežu ievērošanu vai iespējamiem pārkāpumiem. Darba ietvaros autors analizē Satversmes tiesas judikatūru politiska rakstura un tiesību apsvērumu nošķiršanā, kā arī pēta Satversmes tiesas prakses attīstības tendences. Maģistra darba izstrādes rezultātā autors sniedz secinājumus par politikas un tiesību nošķiršanas vispārējo raksturu un izņēmumiem konstitucionālo tiesu praksē, tāpat norādot problēmas, kas šajā jautājumā pastāv un to iespējamos risinājumus.

The Constitutional Court is the constitutional institution which, in a democratic state, reviews the constitutionality of laws adopted by the legislature. The Constitutional court ensures both the protection of fundamental rights of individuals and the balance between the branches of the government within the framework of the principle of separation of powers. The special competence that constitutional courts have also require them to strictly respect the limits of it. Constitutional courts are courts of the legal norms that make decisions on issues of a legal nature and refrain from considering arguments of a political nature. The aim of the Master's thesis “Constitutional courts: between politics and law” is to study distinction between arguments of political and legal nature in constitutional adjudication and issues related to it. In order to achieve the aim of the thesis, author analyses the theory of constitutional law related to the competence of constitutional courts and limits of it. Within the scope of the work, the author also analyses case-law of the Constitutional court of Latvia in distinguishing political and legal arguments, and recent developments in case-law of the Constitutional court of Latvia. As a result of the elaboration of the Master's thesis, the author presents conclusions on the general nature of the distinction of politics and law and exceptions of it in constitutional adjudication, also highlighting the problems that exist on this subject and their possible solutions.
Constitutional courts: between politics and law
Keywords: Juridiskā zinātne; Konstitucionālā tiesa; pašierobežošanās; tiesu aktīvisms; politika un tiesības