Patērētāju tiesiskās problēmas hipotekārās kreditēšanas gadījumā - Aniņš, Ansis (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbs ir veltīts patērētāju tiesiskās aizsardzības problēmām hipotekārās kreditēšanas gadījumā. Darba ietvaros ir aplūkoti cēloņi šī brīža situācijai hipotekārās kreditēšanas tirgū Latvijā, kā arī šo jomu regulējušie tiesību akti. Lai izprastu patērētāju tiesību aizsardzības aktuālās tendences, darbā analizēts arī Jaunās patērētāju tiesību direktīvas (2008/48/EK) ieviešanas process Latvijas tiesību aktos. Neliels ieskats ir sniegts arī hipotekārās kreditēšanas tiesiskajā regulējumā ārvalstīs. Tā kā hipotekārā kreditēšana ir viens no nozīmīgākajiem patērētāju kreditēšanas veidiem vairāku darbā aplūkotu iemeslu dēļ, šai nozarei ir nepieciešams daudz plašāks un šī pakalpojuma sniedzējus vairāk ierobežojošs tiesiskais regulējums nekā šobrīd spēkā esošais. Hipotekārās kreditēšanas gadījumā no pakalpojumu sniedzēju puses visbiežāk tiek pārkāptas tiesību normas, kas aizliedz netaisnīgus līguma noteikumus, un tās, kas aizliedz negodīgas komercprakses īstenošanu. Savukārt patērētājiem lielākās rūpes sagādā ar noslēgtajiem kredītā līgumiem uzņemto saistību pildīšana, un sliktākais scenārijs šādās situācijas ir hipotekārās ķīlas zaudēšana, vienlaikus paliekot parādā ar ķīlas vērtību nenosegto aizdevuma daļu. Viens no galvenajiem tiesību aktu, kas regulē patērētāju tiesību aizsardzību, mērķiem ir līgumslēdzēju pušu tiesiskās vienlīdzības panākšana, uzliekot papildus pienākumus kreditēšanas pakalpojuma sniedzējiem. Diemžēl šobrīd līdz pilnvērtīgai šī principa darbībai praksē vēl ir ejams tāls ceļš. Pēdējās desmitgades patērētāju aizsardzības tiesības ir sasniegušas augstu attīstības pakāpi, tomēr šī nozare attīstās ļoti dinamiski un tādēļ nepieciešams nepārtraukts darbs pie attiecīgajiem tiesību aktiem, lai tiesiskā aizsardzības līmenis vismaz nesamazinātos.

This Master’s Thesis is devoted to the legal protection of consumer rights in case of mortgages. This Thesis is focused on the reasons of the current mortgage market situation in Latvia as well as on corresponding regulations. In order to understand current trends of consumer rights protection an implementation of the new directive for consumer rights protection (2008/48/EK) into Latvian regulations is analyzed in this Thesis. Moreover, the Thesis contains brief overview of legal regulation of mortgages abroad. As mortgaging is one of the most important types of consumer landing due to some reasons considered in this Thesis this branch is in need of wider legal regulation imposing more restrictions on providers of this type of service than currently existing. In case of mortgaging service providers more often regulations prohibiting unfair contractual provisions and dishonest commercial practices are violated. In their turn consumers are mostly concerned about fulfillment of obligations undertaken under credit agreements, and the worst scenario in these circumstances is the loss of pledged property simultaneously retaining obligations to repay the rest of debt not covered by the pledged property. One of the most important objectives of regulations controlling consumer rights protection is reaching of lawful agreement by contractual parties imposing additional obligations on lending service providers. Unfortunately, a long way is to be traveled before this principle is implemented into business practices. Consumer rights protection become highly developed over the last decade, however, this branch develops dynamically, and therefore continuous work upon the corresponding regulations need to be done to provide at least the same level of consumer rights protection.
Problems of Consumer’s Legal Protection in Mortgage Crediting
Keywords: Juridiskā zinātne