Pieaugušo piesaistes saistība ar apmierinātību ar attiecībām un apmierinātību ar seksualitāti romantiskajās attiecībās - Vītola, Andrea (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījuma “Pieaugušo piesaistes saistība ar apmierinātību ar attiecībām un apmierinātību ar seksualitāti romantiskajās attiecībās” mērķis bija noskaidrot, vai pastāv statistiski nozīmīga saistība piesaistei pieaugušo vecumā ar apmierinātību ar attiecībām, piesaistei pieaugušo vecumā ar apmierinātību ar seksualitāti un apmierinātībai ar attiecībām un apmierinātību ar seksualitāti romantiskās pāru attiecībās. Pētījuma izlasi veidoja 100 respondenti vecumā no 19 līdz 62 gadiem, kuri bija vismaz divus gadus ilgās, romantiskās attiecībās (75 bija sievietes un 25 bija vīrieši). Pētījuma veikšanai tika izmantotas 3 mērījuma instrumenti, kas tika pasniegtas vienā aptuajā: Aptauja par piesaistes stilu (Bartholomew, K., Horowitz, L.M. (1991). Attachment style among young adults: A test of a four - category model), ko Latvijā 2002. gadā ir adaptējusi I. Bite, Aptauja par apmierinātību ar attiecībām (/IMS/-Index of Marital Satisfaction, Hudson & Walter, 1982), ko Latvijā 2009. gadā ir adaptējusi T. Benke, un Aptauja par seksuālo apmierinātību (Sexual Satisfaction Scale/SSS/. Derogatis, Melisaratos, 1979; Young, Denny, Luquis, & Young, 1998), ko Latvijā 2010. gadā ir adaptējusi K. Medne. Pētījumā iegūtie rezultāti parāda, ka ir saistība starp piesaisti pieaugušo vecumā un apmierinātību ar attiecībām; var teikt, ka drošā piesaiste ir saistīta ar augstāku apmierinātību ar attiecībām un izvairīgi baiļpilnā piesaiste ir saistīta ar zemāku apmierinātību ar attiecībām. Var apgalvot, ka drošā piesaiste ir saistīta ar augstāku apmierinātību ar seksualitāti un izvairīgi baiļpilnajai piesaistei ir saistība ar zemāku apmierinātību ar seksualitāti attiecībās un ir vērojama statistiski būtiska korelācija starp apmierinātību ar attiecībām un apmierinātību ar seksualitāti. Pētījumā iegūtie rezultāti apstiprina iepriekš veikto pētījumu gūtos rezultātus. Iegūtos rezultātus var izmantot par pamatu citu darbu izstrādei.

The aim of the study “Adult attachments connection with relationship satisfaction and satisfaction with sexuality in romantic relationships” was to discern whether there is a statistically significant relationship between adult satisfaction with satisfaction, sexual satisfaction with satisfaction, and sexuality in romantic relationships. The sample of the study consisted of 100 respondents, age 19 to 62, who had been in a romantic relationship for at least two years (75 were women and 25 were men). 3 measuring instruments were used for the research, which were presented altogether in one questionnaire: Questionnaire about adult attachment (Bartholomew, K., Horowitz, LM (1991). Attachment style among young adults: A test of a four - category model), conducted in Latvia in 200 by I. Bite, Questionnaire on Satisfaction with Relationships (/ IMS / -Index of Marital Satisfaction, Hudson & Walter, 1982), which in Latvia was adapted in 2009 by T.Benke and Anekta on Sexual Satisfaction Scale ). /.Derogatis, Melisaratos, 1979; Young, Denny, Luquis, & Young, 1998), adapted in Latvia in 2010 by K. Medne. The results of the study show that there is a statistically significant relationship between adult attachment and relationship satisfaction, it can be said that secure attachment in adults is associated with higher relationship satisfaction and avoidant fearful attachment is associated with lower relationship satisfaction is the relationship between adult attachments. There is a statistically significant relationship between adult attachment and sexual satisfaction, secure attachment is associated with higher sexual satisfaction and avoidantly fearful attachment is associated with lower sexual satisfaction and there is a statistically significant correlation between relationship satisfaction and sexual satisfaction. The results of the study confirm the results of previous studies. The obtained results can be used as a basis for the development of other works.
Adult Attachments Connection with Relationship Satisfiction and Satisfiction with Sexuality in Romantic Relationships
Keywords: Psiholoģija; romantiskas attiecības; piesaiste pieaugušo vecumā; apmierinātība ar attiecībām; seksuālā apmierinātība attiecībās