Individuālo aizsardzības līdzekļu pielietojums māsām intrahospitālo infekciju profilaksei operāciju zālē - Kalniņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2017)
Apkopojot infekciju kontroles datus, tiek secināts, ka viens no divdesmit stacionētajiem pacientiem saslimst ar intrahospitālo infekciju. Pēc Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra datiem, Eiropā katru gadu aptuveni 4,1 miljoni pacientu iegūst intrahospitālo infekciju, tādēļ pētījuma mērķis bija noskaidrot individuālo aizsardzības līdzekļu pielietojumu māsām, intrahospitālo infekciju profilaksei operāciju zālē. Tika izmantota kvalitatīvā pētniecības metode, izstrādāta strukturēta intervija un novērošanas protokols. Intervijas jautājumi tika veidoti, lai atbildētu uz pētījuma jautājumiem- kā māsas pielieto individuālos aizsardzības līdzekļus intrahospitālo infekciju profilaksei operāciju zālē un kādas ir māsu zināšanas par pareizu individuālo aizsardzības līdzekļu pielietošanu intrahospitālās infekcijas profilaksei operāciju zālē. Tika intervētas un novērotas 11 operāciju zālē strādājošas māsas, katram respondentam tika uzdoti 11 intervijas jautājumi un veikts novērojums pēc autores izstrādātiem kritērijiem. Pētījuma laikā noskaidroti ikdienas operāciju māsu darbā pielietotie individuālās aizsardzības līdzekļi, nomaiņas principi, zināšanas saistībā ar inthahospitālo infekciju pārneses mehānismiem un preventīviem pasākumiem, lai novērstu infekciju pārnesi personāla un pacientu vidū. Pētījumā iegūtā informācija palīdzēja atbildēt uz pētījuma jautājumiem, parādīja māsu teorētiskās zināšanas saistībā ar intrahospitālo infekciju kontroles preventīvajiem pasākumiem, parādīja individuālo aizsardzības līdzekļu pielietošanas paradumus, veicot profesionālās darbības, un parādīja problēmas saistībā ar korektu individuālo aizsardzības līdzekļu pielietošanu ikdienas darbā multidisciplinārās operāciju komandas sastāvā. Atslēgas vārdi: intrahospitāla infekcija, individuālie aizsardzības līdzekļi, operāciju zāle, perioperatīvās aprūpes māsa, infekciju kontrole, ķirurģiskās brūces infekcija.

Data of infection control showed that one of twenty people admitted to a hospital will contract hospital acquaired infection(HAI’s). European Centre for Disease Prevention and Control data show’s about 4.1 million people admitted to a hospital contract a HAI. Objective of study the health professional's role using personal protective equipment to prevent hospital acquaired infection(HAI’s). Author uses method of qualitative studies, structured interview and observation protocol. Main questions: How medical personal uses personal protective equipment to prevent hospital acquaired infection(HAI’s). Their knowledge how to use equipment according to guidelines to prevent hospital acquaired infection(HAI’s) in operating room. In process of research were interviewed 11 operation room nurses, each respondent answered 11 questions and were observed by author. Author observed which personal protective equipment operation nurses use in every day healthcare, how offtenand how appropriately they change personal protective equipment, their knowlege about hospital acquaired infection. Study results answered reasearch questions. Identified mechanisms to ensure compliance by health professionals. Identified potential problems using personal protective equipment inappropriately in operating room. Key word’s: hospital acquaired infection(HAI’s), personal protective equipment, operating room, perioperative nurse, infection control, infected surgical wound.
Prophylactic Individual Protection Resource Use for Nurses in Intrahospital Infection Operating Room
Keywords: Medicīna; intrahospitāla infekcija; operāciju zāle; perioperatīvās aprūpes māsa; infekciju kontrole; ķirurģiskās brūces infekcija