Publiskās diplomātijas kā ārpolitikas īstenošanas instrumenta attīstība Latvijā - Krēsliņa, Elīna (Latvijas Universitāte, 2010)
Šī maģistra darba galvenais mērķis ir analizēt Latvijas īstenoto publisko diplomātiju, lai gūtu iespējami precīzu Latvijas publiskās diplomātijas atainojumu. Mūsdienu ārpolitikas īstenošanā aizvien lielāka nozīme ir ārvalstu sabiedrības viedoklim, tādēļ aizvien svarīgāka kļūst publiskā diplomātija kā ārpolitisko mērķu sasniegšanas instruments. Par pētījuma hipotēzi izvirzīts pieņēmums, ka publiskā diplomātija kā diplomātijas sastāvdaļa tiek izmantota kā līdzeklis Latvijas ārpolitisko mērķu sasniegšanā starptautiskā arēnā pēc valsts neatkarības atjaunošanas. Darbā publiskā diplomātija tiek skatīta šaurākā nozīmē – kā diplomātijas sastāvdaļa, tādēļ padziļināti tiek analizēts ārlietu dienests kā publiskās diplomātijas īstenotājs. Tāpat darbā tiek sniegta autores izveidota publiskās diplomātijas īstenošanā izmantojamo instrumentu klasifikācija. Pētījuma empīriskajā daļā tiek ilustrēta Latvijas publiskās diplomātijas attīstība kopš 1991. gada un raksturota Latvijas ārlietu dienesta darbība publiskās diplomātijas jomā. Lai pierādītu izvirzīto hipotēzi darbā tiek skatītas publiskās diplomātijas izmantošana 2 valsts ārpolitisko mērķu gadījumā: nacionālās drošības stiprināšana un ārējo ekonomisko interešu īstenošana. Darba noslēgumā tiek apstiprināta izvirzītā hipotēze un sniegts Latvijas publiskās diplomātijas izvērtējums, iezīmētas galvenās problēmas un sniegti ierosinājumi situācijas uzlabošanai.

The principal objective of this Master’s Paper is to analyse the PD of Latvia in order to obtain as accurate depiction of that as possible. In the 21st century, public opinions in foreign countries become increasingly important for the implementation of a country's foreign policy, therefore public diplomacy as an instrument for foreign policy implementation acquires all the more significance. The hypothesis for the research is the assumption that PD as part of diplomacy is used as means for achieving the foreign policy goals of Latvia on the international arena after the restoration of independence of the country. The paper looks at PD in a narrower sense – as part of diplomacy, and therefore Foreign Service has been analysed as an implementer of foreign policy. The paper also presents the author's classification of instruments applied in the implementation of PD. The empirical part of the paper illustrates the development of Latvia's PD since 1991, and characterises the activities of the foreign service of Latvia in the field of PD. To prove the hypothesis, the paper deals with the application of PD in two areas of the national foreign policy: strengthening national security, and pursuing economic interests. Data obtained during the interviews with 14 experts have been used. The research for the paper proves the proposed hypothesis. The conclusion to the paper contains the evaluation of PD carried out by Latvia, an outline of principal problems and recommendations for improving the situation.
Development of Public Diplomacy in Latvia. An Instrument for Foreign Policy Implementation
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)