Viendzimuma partnerattiecību tiesiskā problemātika Latvijā. - Kočāne, Elīza (Latvijas Universitāte, 2021)
Latvijā netiek atzīti viendzimuma pāri tādā apmērā, lai viņiem piešķirtu tādas pašas vai līdzvērtīgas tiesības kā laulātajiem. Laika gaitā mainās sabiedrība un tās uzskati, un tādā veidā arī pasaulē kopumā ir mainījusies un uzlabojusies attieksme pret viendzimuma pāriem, tomēr attieksme Latvijā vēl joprojām ir diezgan negatīva. Bakalaura darba mērķis ir analizēt tiesiskās problēmas, kas skar viendzimuma pārus kā sabiedrībā pastāvošo seksuālo minoritāti. Darba uzdevumi ir izpētīt viendzimuma partnerattiecību jēdzienu un salīdzināt tā regulējumu citās Eiropas Savienības valstīs, identificēt problēmas, ar ko saskaras viendzimuma pāri Latvijā un noskaidrot, kā tās var risināt. Autore darba rezultātā secināja, ka Latvijā ir nepieciešams ieviest tiesisko regulējumu, kas aizsargātu viendzimuma pārus un tie varētu iekļauties vienlīdzīgā un drošā sabiedrībā, tāpēc tika piedāvāti iespējamie varianti situācijas uzlabošanai.

In Latvia, same-sex couples are not recognised to the extent that they are granted the same or equivalent rights as spouses of opposite sex. Over time, society and its views are changing, and in this way the world as a whole has changed and the attitude towards same-sex couples has improved, but the attitude in Latvia is still quite negative. The aim of the bachelor’s paper is to analyse the legal problems that affect same-sex couples as the sexual minority that exists in society. The tasks of this paper are to explore the concept of same-sex partnerships and compare its regulation in other countries of the European Union, identify problems faced by same-sex couples in Latvia and see how they can be addressed. As a result of the work, the author concluded that there was a need to introduce a legal framework in Latvia to protect same-sex couples so that they could participate in an equal and secure society, therefore possible options for improving the situation were suggested.
Legal challenges of same-sex partnership in Latvia.
Keywords: Juridiskā zinātne; viendzimuma pāri; partnerattiecības; laulātie; LGBTI