1,4 dihidropiridīnu atvasinājumu un cilvēka seruma albumīna mijiedarbības izpēte, izmantojot spektroskopiskās metodes - Misāne, Elīna (Latvijas Universitāte, 2017)
1,4 dihidropiridīnu atvasinājumi ir ļoti perspektīvi savienojumi. Pēc jaunāko pētījumu datiem, 1,4 dihidropiridīnu atvasinājumiem piemīt antimutagēnas īpašības, kā arī DNS reparāciju veicinošas spējas. Pašlaik šie savienojumi tiek ļoti plaši pētīti. Savukārt cilvēka seruma albumīns ir transportproteīns, kas transportē hormonus, taukskābes, medikamentus, un kā viena no galvenajām īpašībām ir koloīdosmotiskā spiediena uzturēšana. Darba mērķis bija analizēt 1,4 dihidropiridīnu atvasinājumu un cilvēka seruma albumīna mijiedarbību, izmantojot spektroskopiskās metodes. Lai pētītu cilvēka seruma albumīna un 1,4 DHP atvasinājumu mijiedarbību izmantota spektrofluorimetrija, jo tā ir vienkārša, jutīga un plaši pielietota metode proteīnu un citu savienojumu mijiedarbības pētniecībā. Apkopojot iegūtos rezultātus ,secinām, ka pastāv mijiedarbība starp cilvēka seruma albumīnu un 1,4 dihidropiridīnu atvasinājumiem.

1.4 dihydropyridines are very perspective compounds. According the recent research data, 1,4 dihydropyridine derivatives manifest antimutagenic properties and also enhancing DNA repair capacity. These compounds are currently very widely studied. Human serum albumin is a transport protein that transports hormones, fatty acids, medications, and as one of the main characteristics is colloid osmotic pressure maintenance. The aim of the work was to analyze the 1,4 dihydropyridine derivatives and human serum albumin interaction using spectroscopic methods. Fluorescence spectroscopy was applied for the study human serum albumin and 1.4 DHP derivative interactions, as it is a simple, sensitive and widely used method of protein and other compound interaction.
Study on interaction between derivates of 1,4 dihydropyridines add human serum albumin using spectroscopic methods
Keywords: Medicīna; 1,4 dihidropiridīni; AV-153; cilvēka seruma albumīns; antimutagēni