Skolēnu iespējas nodarboties ar komandu sporta veidiem Jēkabpilī - Semjonova, Darja (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma “Skolēnu iespējas nodarboties ar komandu sporta veidiem Jēkabpilī”. Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot skolēnu komandu sporta iespējas Jēkabpilī. Lai tiktu sasniegts mērķis par darba teorētisko ietvaru tika izvēlēta strukturālā funkcionālisma pieeja, kuras ietvaros tika pētīta sporta saistība ar citām institūcijām, jaunatnes iespējas un integrācijas jautājums sportā un sports kā sociālā sistēma. Lai sasniegtu mērķi tika veiktas 10 daļēji strukturētas intervijas ar treneriem, Jēkabpils Sporta skolas direktoru un domes deputāti, un tika izveidota tiešsaistes aptauja Jēkabpils pilsētas skolu skolēniem. Darba galvenie secinājumi – Jēkabpils Sporta skolā puišiem komandu sporta iespējas un piedāvājums ir pietiekamas un palielināt to nav nepieciešams, jo lielākoties visi puiši vēlas nodarboties ar komandu sporta veidiem, savukārt meitenēm iespējas ir ierobežotas, jo, kā atzīst respondenti, nepietiek kvalificētu treneru un treniņu telpu. Komandu sporta veidu piedāvājumu meitenēm ir nepieciešams palielināt, jo lielākā daļa aptaujāto meiteņu norāda, ka gribētu nodarboties ar volejbolu.

The theme of the bachelor's thesis is "Opportunities for school students to do team sports in Jekabpils". The aim of the bachelor's thesis was to find out the teams sports opportunities for school students in Jekabpils. In order to achieve the goal, the structural functionalist approach was chosen as the theoretical framework of the work, within which the connection of sport with other institutions, youth opportunities and the issue of integration in sport and sport as a social system were studied. To achieve the goal, 10 semi-structured interviews were conducted with coaches, the director of Jekabpils Sports School and council deputies, and an online survey was created for students of Jekabpils city schools. The main conclusions of the work - Jekabpils Sports School has enough team sports opportunities to offer for boys and it is not necessary to increase it, because mostly all boys want to do team sports, while girls have limited opportunities because, according to the respondents, there are not enough qualified coaches and training rooms. . The offer of team sports for girls needs to be increased, as most of the surveyed girls indicate that they would like to play volleyball.
Opportunities for school students to do team sports in Jekabpils
Keywords: Socioloģija; strukturālais funkcionālisms; komandu sporta analīze socioloģijā; skolēni; Jēkabpils Sporta skola; komandu sporta veidu iespējas