Zālamana paradokss: problēmrisināšana no savas un citu perspektīvas - Trimalniece, Santa (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai perspektīvas maiņa no savas uz cita perspektīvu var paaugstināt viedas spriešanas rādītājus problēmsituāciju risināšanā. 142 eksperimenta dalībnieki vecumā no 18 līdz 60 gadiem pēc nejaušības principa tika sadalīti četrās eksperimentālās grupās, kas risināja savu vai cita cilvēka problēmu no savas vai cita cilvēka perspektīvas. Starp grupām nepastāvēja statistiski nozīmīgas atšķirības dzimuma, vecuma, izglītības un nodarbinātības rādītājos. Dalībniekiem tika dota autores izveidota aptauja “Aptauja par viedu domāšanu problēmrisināšanā no savas un citu perspektīvas”. Pētījumā tika pierādīts, ka pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības viedas spriešanas rādītājos starp grupu, kas risināja cita problēmsituāciju no cita perspektīvas, un pārējām grupām, tādējādi apstiprinot izvirzīto hipotēzi.

The aim of the bachelor thesis was to find out whether perspective change from one’s own to another person’s perspective would increase wise reasoning indicators. Research consisted of 142 participants from the age 18-60. Participants were divided into four groups that would solve his/her own or other person’s problem from his/her own perspective or other person’s perspective. There was no statistically significant difference in gender, age, education and occupation indicators among the groups. Participants were given author’s created inventory “Inventory about wise reasoning in problemsolving from one’s own and other people’s perspective”. Research showed there is a statistically significant difference between the group that solved other person’s problem from other person’s perspective and other groups thus the experiment supports the hypothesis. Keywords: problemsolving, wise
Solomon’s Paradox: problemsolving from your own and other people’s perspective
Keywords: Psiholoģija; problēmrisināšana; vieda domāšana; perspektīva; perspektīvas maiņa