Augu sabiedrību ekoloģija nogāžu un gravu mežos Siguldas apkārtnē, Gaujas nacionālajā parkā. - Krakts, Edvarts (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba mērķis ir raksturot nogāžu un gravu mežu veģetāciju un augu sabiedrību ekoloģiju Gaujas nacionālajā parkā, Siguldā. Darbā apkopota informācija par platlapju mežiem, nogāžu un gravu mežu aizsardzību, abiotisko faktoru nozīmi augu sabiedrību izplatībā. Aprakstītas piemērotākās darba metodes veģetācijas pētīšanai, augsnes paraugu ievākšanai, apstrādei un datu analīzei. Sniegts apraksts par pētījuma vietām Siguldā. Augsnes mērījumu rezultāti atklāja atšķirīgas pētīto ķīmisko elementu koncentrācijas un pH vērtības saistībā ar augu sabiedrībām. No pētītajiem faktoriem lielākā ietekme augu sugu izplatībā ir K koncentrācijai augsnē un augsnes pH. Vērojamas atšķirības veģetācijā mazietekmētā un ietekmētā meža biotopā. Bakalaura darbs izstrādāts LU Bioloģijas fakultātes Botānikas un ekoloģijas katedrā 2008. un 2009. gadā. Atslēgas vārdi: nogāžu un gravu meži, ekoloģija, augu sabiedrības, Gaujas nacionālais parks.

The characterization of the plant communities and ecology in Tilio-Acerion forests of slopes, screes and ravines in Raunis river valley in Gauja National Park Edvarts Krakts The aim of this Bachelor work is to characterize ecology of plant communities in the forests of slopes and ravines. Information about forests of broad-leaved trees, protection of forests of slopes and ravines and significance of abiotic factors in distribution of plant communities is summarized in the present study. More appropriate methods were used for vegetation study, collecting and processing soil samples and data analyzing. The present study was conducted in Sigulda. Differences were found in soil pH concentrations and chemical elements in the soil. The most significant influence to distribution of plant species was found in relation to K in soil and soil pH. The Bachelor work was done in the Department of Botany and Ecology, Faculty of Biology, University of Latvia during the 2008 and 2009. Key words: forests of slopes, ecology, plant communities, Gauja National Park.
Ecology of plant communities in Tilio-Acerion forests of slopes, screes and ravines in Sigulda, Gauja National Park.
Keywords: Bioloģija