Candida albicans infekcijas iespējamība acs konjunktīvā silikonhidrogēla kontaktlēcu lietotājiem - Jurka, Laura (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 50 lapām. Tas satur 15 attēlus, 2 pielikumus, 34 literatūras avota atsauksmi. Darba mērķs: noskaidrot iespējamo mijiedarbību starp sēni C.albicans un silikonhidrogēla kontaktlēcām. Darba uzdevumi: noteikt C.albicans sastopamības biežumu cilvēka normālajā mikroflorā un adherences spēju silikonhidrogēla kontaktlēcās. Metode: uzsējumi ņemti no konjunktīvas un pirkstu ādas, 4 materiālu silikonhidrogēla kontaktlēcas mērcēja C.albicans šķīdumos, kultivēja Saburo agarā. Rezultāti: Acs konjunktīvā sastop Penicillium un Candida spp. Pirkstu ādas mikroflorā vēl arī Aspergillus spp. Adhēzija piemīt visām kontaktlēcām, vislielākā lotrafilcon B kontaktlēcām, viszemākā balafilcon A materiālu kontaktlēcām. Atslēgas vārdi: acs un roku mikroflora, silikonhidrogēla kontaktlēcas, Candida albicans, infekcija.

Bachelor thesis is written in Latvian. It contains 50 pages, 15 pictures, 2 appendixes, 34 references. Purpose: to find out the possible interaction between the fungi C.albicans and the siliconehydrogel contact lenses. Tasks: to determine the frequency of C.ablicans occurrence in an average human’s microflora and the ability of adherence in siliconehydrogel lenses. Methods: infusions are taken from conjunctive and fingers, siliconehydrogel lenses of 4 materials were soaked in C.albicans solutions, cultivated in Saburo agar. Results: in the eye cojunctive can find Penicillium and Candida spp. In the fingers microflora can also find Aspergillus spp. All contact lenses possess adhesion, lotrafilcon B possess the most, balafilcon A – the least. Key words: microflora of eyes and hands, siliconehydrogel contact lenses, C.albicans, infection.
Candida albicans infection probability in silicone hydrogel contact lenses wearers
Keywords: Fizika