Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku personības iezīmju saistība ar uztverto stresu un ar darbu saistīta riska uztveri. - Kalvāne, Laura (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījuma mērķis bija izpētīt ugunsdzēsības un glābšanas dienestā strādājošo darbinieku ar darbu saistītu riska uztveri, uztverto stresu un to saistību ar personības iezīmēm, ņemot vērā amatu un darba stāžu dienestā. Pētījumā piedalījās 85 vīrieši, kas ir ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas struktūrvienībām un daļām. Pētījuma ietvaros tika izmantota Uztvertā stresa skala, Lielā piecinieka aptauja, Asu izjūtu meklēšanas skala un, šī maģistra darba ietvaros izveidotā, Ar darbu saistītā riska uztveres skala. Tika atklāts, ka ugunsdzēsēji ar augstiem neirotisma rādītājiem uzrādīs augstus uztvertā stresa rādītājus. Uztverto stresu spēj prognozēt neirotisms, kā personības iezīme, neiecietība pret garlaicību un darba stāžs. Ar darbu saistītā riska uztvere neuzrādīja statistiski nozīmīgas saistības ar citiem faktoriem.

Aim of the study was to investigate the fire and rescue service personnel work-related risk perception, perceived stress and its relation to personality traits, taking into account the position and experience in the service. The study included 85 men who are officers from units and parts of the State Fire and Rescue Service in Riga. The study used Perceived Stress Scale, Big Five survey, Sensation seeking scale and Work-related risk perception scale which was established within the master's thesis. It was discovered that firemen with high neurotism indicators show a high perceived stress scores. We are able to predict perceived stress levels through neurotism as a personality trait, zero tolerance for boredom and high seniority. Work-related risk perception did not show statistically significant relationships with other factors.
Fire and Rescue Service staff personality traits relationship with perceived stress and work-related risk perception.
Keywords: Psiholoģija; ugunsdzēsēji-glābēji; uztvertais stress; personības iezīmes; uztvertais risks