E-darījumu uzņēmuma elektronisku datu drošība - Feofanovs, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba temats ir „E-darījumu uzņēmuma elektronisku datu drošība”. Darba pirmajā nodaļā tiek rakstīts par datora attīstību biznesā un elektronisko komerciju kā biznesa izaugsmes iespēju. Tiek aprakstītas elektroniskās komercijas tipi, priekšrocības un galvenās problēmas. Turpmākās divas nodaļas veltītas fiziskās un loģiskās informācijas aizsardzības pētījumiem. Tās iekļauj aprakstus par fizisko piekļuves kontroli informācijas sistēmām, informācijas rezerves kopiju veidošanu, informācijas sistēmu aizsardzību no vīrusiem, ugunsmūru lietošanu un daudz citām informācijas aizsardzībai nozīmīgām lietām. Ceturtajā nodaļā ir runāts par informācijas šifrēšanas veidiem un smalkāk izanalizēts ciparparaksta darbošanās mehānisms. Galvenā darbā pētītā problēma ir elektronisko datu drošības nepieciešamība mūsdienu biznesa sistēmās. Informācija ir uzņēmuma izaugsmes un panākumu atslēga, un lai to atbilstoši varētu izmantot, uzņēmumam jārūpējas par informācijas drošību. Darba izstrādes laikā bija izmantoti vairāki informācijas avoti un resursi. Arī noderēja autora personīgā pieredze, jo komercijā viņš ir iesaistīts jau piecus gadus. Darbā aktīvi ir izmantotas ilustrācijas un bildes labākai materiāla vizualizēšanai. Bakalaura darbs izmantojams kā informatīvs materiāls uzņēmumiem, kuri strādā pie informācijas aizsardzības koncepciju izveides. Visa darbā piedāvātie programmatūras produkti bija izvēlēti bez jebkādiem reklāmas mērķiem.

The theme of this Bachelor’s paper is “Electronic information safety of e-business enterprise”. The first chapter is devoted to advancement of personal computer and electronic commerce as possibility of growth in business. There is written about types of electronic commerce, its advantages and main problems of this sphere. The following two chapters are about the physical and logical protection of information. They present the physical and logical access control, backup management, screening and shielding, virus protection, firewalls and lots of other things important for security of information. In the fourth chapter is spoken about types of cryptography and digital signature. The main problem that is studied here is a need of electronic information protection in today’s business systems. The information is a key of company success, to use it accordingly, it must be kept secure. Different information sources and springs were used while writing this diploma paper. Author’s personal experience was useful, because he has been involved in commerce for five years. Pictures and illustrations were used mainly for better visualization of material. This paper could be an informative material for companies that are going to implement policies of information protection. All software products in this paper were chosen without any advertising purposes.
Electronic information safety of e-business enterprise
Keywords: Datorzinātne