Postoperatīvas komplikācijas pēc kolorektālā vēža labās puses konvencionālās hemikolektomijas - Ivenkovs, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2021)
Kolorektālais vēzis ir onoloģiska saslimšana, kuras izraisītājs vel nav zināms, bet tiek uzskatīts, ka liela daļa audzēju attīstās no resnās zarnas adenomām ( polipveida vai plakanām). Kā arī trešo daļu pacientu sastāda zināmie riska faktori anamnēzē, kā piemēram, pozotīva ģimenes anamnēze, iedzimtība, polipi, uzturs, mazkustīgums, HPV infekcijas, Linča sindroms, kaitīgie ieradumi. Kolorektālā vēža sākotnējās izpausmes var būt nespecifiskas, velēkā stadīja var parādīties, sāpes vēderā/tūpļa apvidū, vēdara izejas izmaiņas, izkārnījumu izmaiņas, vēdera uzpūšanās, samazināta apetīte, anēmija. Diplomdarba darba mērķis bija noskaidrot biežāk sastopamās postoperatīvās komplikācijas pec kolorektālā vēža labās puses konvecionālās hemikolektomijas. Par pētījuma metodi tika izmantots retrospekīva pētījuma metode. Ar zinātniskās literatūras izpētes palīdzību tika izveidots pētniecības instrumets- anketa, ar kuras palīdzību tika ievākti nepieciešamie dati. Par datu apkopošanas un apstrādes metodo tika izmantots Microsoft Office Excel 2010 un SPSS. Pētījumā piedalījās 70 respondenti- pacineti, kam diagnosticēts kolorektālais vēzis un indicēta labās puses konvecionālās hemikolektomija. Pētījums tika veikts Latvijas Onkoloģijas centra, Abdominālās un mīksto audu ķirurģijas (4.) nodaļā, Latvijā. Pētījums notika 22.02.2021-30.04.2021 Darba aktualitāte saistāma un pamatojama ar lielo izplatību populācijā. Pētījums ir nozīmīgs, lai novērtētu postoperatīvo periodu, lai izvērtētu komplikāciju riksu, lai medicīnas personāls savlaicīgi varētu tām pievēsrst uzmanību, laicīgi tās novērts vai nepieļaut to rašanos. Analizējot iegūtos datus, tika veikti secinājumi par biežāk sastopamajām komplikācijām pēc labās puses hemikolektomijas. Iegultie rezultāti, rāda, ka biežāk sastopamā komplikācija ir brūces infekcija. Pētījumā izvirzītais jautājums- tika noskaidrots, ka biežāk sastopamā komplikācija ir brūces infekcija, anastamozes nepiekiekamība un asinošana.

Colorectal cancer is an oncological disease witch not yet known cause, although for the most part of tumors develop from colon adenomas (polyps or squamous cell). Another part of patients are known their risk factors, such as a positive family history, heredity, polyps, diet, immobility, HPV infections, Lynch syndrome, harmful habits. The initial manifestations of colorectal cancer may be nonspecific or can may appear in the late stage, for exapmle, abdominal / anal pain, problem of defecation, faecal changes, abdominal bloating, loss of appetite, anemia. The aim of these graduation work was to find out the most common postoperative complications after open right hemicolectomy of colorectal cancer. The technique of these research was used as the retrospective. Using of scientific literature was created a research tool - questionnaire, with help to data collection. Microsoft Office Excel 2010 and SPSS were used as processing and summarize data. This study included 107 respondent who’s diagnosed with colorectal cancer and indicated right-sided open hemicolectomy. The study was performed at Latvian Oncology Center, Department of Abdominal and Soft Tissue Surgery. The research took place on 22.02.2021-30.04.2021. The actuality of the work is related by the high prevalence in the population. Importancy of the study is to evaluate the postoperative period, complications risk , so that medical staff can take timely attention to prevent them mor prevent them from occurring. Analyzing the finded data, were made conclusions about the most common complications after right hemicolectomy. Taken results show that the most common complication is a wound infection. The question of the study - most common complications are wound infection, anastomosis insufficiency and bleeding.
Postoperative complications after right side conventional hemicolectomy of colorectal cancer
Keywords: Medicīna; kolorektālais vēzis; postoperatīvās komplikācijas; metode; izvērtēšana