Naudas ieguldījumu analīze Latvijas bankās - Keirišs, Māris (Latvijas Universitāte, 2007)
Palielinoties iedzīvotāju ienākumiem, pieaugot labklājībai, pārdodot nekustamos īpašumus, iedzīvotājiem parādās arvien vairāk brīvo naudas līdzekļu un rodas problēma, kur šo, nosacīti, brīvo naudu likt, ieguldīt vai arī tērēt šodien un neko neuzkrāt. Redzam, ka inflācija mums ir augsta, un gaidas un valdības plāns ar inflācijas apkarošanu kavējās, bet noguldījumu procentu likmes zemākas par inflāciju. Līdz ar to rodas jautājums, ja naudu nogulda un tā pēc gada zaudē vērtību vai ir vērts ieguldīt un vai ir iespējams pelnīt virs inflācijas? Un atbilde ir jā! Mūsu valsts ir diezgan konservatīva savos ieguldījumos salīdzinājumā kaut vai ar mūsu kaimiņiem Igauņiem, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās, ieguldījumu fondos, uzkrājošajā apdrošināšanā un pensiju trešajā līmenī ir divas līdz trīs reizes lielāks nekā Latvijai. Bet tieši tādēļ, valstij, kredītiestādēm, būtu jāinformē iedzīvotājus – potenciālos ieguldītājus, par ieguldījumu daudzveidību, nodokļu atvieglojumiem, ko iedzīvotāji var saņemt, kā arī par potenciālajiem riskiem, ka ieguldot naudu vērtspapīros ienesīgums varbūt ne tikai pozitīvs, kā tas ir depozītiem, bet arī – negatīvs. Šo visu autors arī aprakstīs savā darbā, ieguldījumi, to daudzveidība, ienesība un kādi ir potenciālie riski kuri pastāv.

Increasing citizen incomes, selling of properties, citizens are getting free money. Problem is where to invest those finances? Inflation rate is very high and government’s plans about reducing inflation rate are stack, but deposit percents are lower than inflation rate. Therefore we have a question- if we invest money and it lose its value, is there a reason to invest at all, or maybe there is a way to invest and win? Answer is there are possibilities to invest and win. Our country is very conservative in investments if we compare this with Estonia. Estonians invest money in stocks, funds, accumulative insurance and pension’s third level from two until three times more than Latvians. Therefore our country, banks should inform citizens - potential investors, about possibilities of investments, tax relief and potential risk with investing and losing or wining money in stocks, that stocks are not the same secure than deposit. Writer have included in this Master of Science work: possibilities of investments, their earning power and potential risks.
MONEY INVESTMENTS IN THE LATVIAN BANKS AND IT ANALYSIS
Keywords: Vadībzinātne