Kūdras īpašības un veidošanās apstākļi Raganu purvā - Stupelis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darbā pētīta Raganu purva kūdra, ievācot paraugus no 3 dažādiem urbumiem 1 m dziļumā, iegūstot priekšstatus par mūsdienu kūdras īpašībām un veidošanās apstākļiem dabiskā un ietekmētā purva veikti lauka pētījumi kā kūdras paraugu ievākšana un teritorijas apsekošana pēc purva apsaimniekošanas darbu veikšanas. Izmantojot laboratorijas metodes: botāniskā sastāva, kūdras sadalīšanās pakāpes noteikšana un karsēšanas zuduma analīzi, iegūtie rezultāti ļauj secināt par kūdras īpašībām un veidošanās apstākļiem Raganu purvā. Maģistra darbā veiktajā pētījumā noskaidrots, ka augšējos kūdras slāņos konstatēta augstā purva tipa kūdra. Karsēšanas zuduma analīze un sadalīšanās pakāpes noteikšana liecina par kūdras īpašībām, veidošanās un uzkrāšanās apstākļiem purvā.

In the master's thesis, the peat of Raganu bog was studied, collecting samples from 3 different boreholes at a depth of 1 m, obtaining ideas about the characteristics of modern peat and the conditions of its formation in natural and affected parts of the bog, field research was carried out, such as the collection of peat samples and the survey of the territory after the management of the bog. Using laboratory methods: determination of the botanical composition, degree of decomposition of peat and analysis of heating loss, the obtained results allow us to draw conclusions about the characteristics and conditions of formation of peat in Raganu bog. In the research carried out in the master's thesis which is reflected in the results of the analysis of the botanical composition. It was found that the upper layers of the peat have high bog-type peat. The analysis of the heating loss and the determination of the degree of decomposition indicate the characteristics of peat, the conditions of its formation and accumulation in the bog.
Characteristics and conditions of formation of peat in Raganu bog
Keywords: Vides zinātne; kūdra; sadalīšanās pakāpe; karsēšanas zuduma analīze; botāniskais sastāvs