Atkarīgo personu resocializācija ieslodzījuma vietās - Markāne, Elza (Latvijas Universitāte, 2025)
Noziedzīgu nodarījumu recidīva līmeņa samazināšana ir būtiska sabiedrības drošībai. Atkarība ir viens no recidīva riska palielināšanās apstākļiem, tāpēc ir būtiski atkarību novērst ieslodzījuma vietā un resocializēt atkarīgo personu. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt atkarīgo personu resocializācijas sistēmu Latvijas penitenciārajā sistēmā un salīdzināt to ar citu valstu sistēmām, lai sniegtu priekšlikumus Latvijas resocializācijas sistēmas uzlabošanai. Apkopojot iegūtos rezultātus, var secināt, ka personām ar atkarību ir paaugstināts recidīva risks, salīdzinot ar personām bez atkarības. Secināms arī, ka nepieciešams piespiedu mehānisms atkarību ārstēšanai ieslodzījuma vietās, jo esošā sistēma ir uz brīvprātības principa pamata, un atkarīgās personas lielākoties neizvēlas ārstēties.

Reducing the level of recidivism of criminal offenses is essential for public safety. Addiction is one of the conditions that increase the risk of crime recidivism, therefore it is essential to treat addiction in prison and resocialize the addicted person. The objective of bachelor's thesis is to study the resocialization system of addicted persons in the Latvian penitentiary system and compare it with the systems of other countries to provide proposals for improving the Latvian resocialization system. Summarizing the results obtained, it can be concluded that people with addiction have an increased risk of relapse, which applies to all people without addiction. It can also be concluded that a compulsory mechanism for the treatment of addictions in prisons is necessary, because the existing system is based on a voluntary basis, and addicted persons choose not to take part in it.
Resocialization of addicts in prisons
Keywords: Juridiskā zinātne; atkarīgas personas; resocializācija; notiesātie; ieslodzījuma vieta; brīvības atņemšana