Mobings un izsmiešana darba vidē individuālo atšķirību un uztverto sociālo normu kontekstā - Rudzīte, Sintija (Latvijas Universitāte, 2020)
Pētījuma mērķis bija izpētīt mobingu un izsmiešanu darba vidē individuālo atšķirību un uztverto sociālo normu kontekstā. Pētījumā piedalījās 261 respondents, vairumu izlases veidojot sievietēm (78,5 %), vidējais vecums - 36,5 gadi. Lai noskaidrotu individuālās atšķirības, kā tiek reaģēts uz smieklīgiem notikumiem, pētījumā tika izmantota PhoPhiKat–45 aptauja (Ruch & Proyer, 2009), aptaujas divas skalas latviešu valodā adaptētas šī pētījuma ietvaros. Pētījumā arī tika adaptēta skala “Negatīvs humors: iekšgrupā” no humora novērtēšanas aptaujas (Questions Used to Assess Humour) (Blanchard, Stewart, Cann, Follman, 2014) un izveidota aptauja par mobingu darba vidē. Tika secināts, ka patika izsmiet (katagelasticisms) un uztvertā sociālā norma prognozē mobinga varmākas aktivitāti. Tāpat uztvertā sociālā norma un bailes no izsmiekla (geletofobija) prognozē mobinga upura pieredzi. Atslēgas vārdi: mobings, izsmiekls, uztvertā sociālā norma, PhoPhiKat-45

The aim of the research was to explore mobbing and ridicule in the workplace environment in the context of individual differences and perceived social norms. 261 respondents participated in the research, most of them were women (78,5 %), the average age – 36,5 years. In order to discover individual differences in how people react to funny events, two scale from PhoPhiKat–45 survey (Ruch & Proyer) was used and two subscales were adapted into the research. The scale “Negative humor: in-group” from the survey “Questions Used to Assess Humor” (Blanchard, Stewart, Cann, Follman, 2014) was adapted as well during this research. A survey measuring mobbing in the workplace environment was developed. It can be concluded that the liking of making fun of someone (katagelasticism) and the perceived social norm predict the activity of mobbing. In the same way the perceived social norm and the fear of being laughed at (geletophobia) predict the experience of the victim of mobbing. Keywords: mobbing, ridicule, perceived social norms, PhoPhiKat-45
Mobbing and Ridicule in the Work Environment in the Context of Individual Differences and Perceived Social Norms
Keywords: Psiholoģija; Mobings; Izsmiekls; Uztvertā sociālā norma; PhoPhiKat - 45