Dzīvokļu krīzes Rīgā apkarošanas pasākumi starpkaru periodā - Krivošeina, Marija (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba mērķis bija izpētīt pasākumus, kas tika īstenoti dzīvokļu krīzes apkarošanai Rīgā starpkaru periodā, papildus uzmanību pievēršot pilsētas, privātpersonu un dzīvokļu kooperatīvu īstenotās būvniecības finansēšanas problemātikai. Darba izstrādes procesā tika konstatēts, ka vislielākā nozīme dzīvokļu krīzes apkarošanā bija DzKAK. Tā pati nodarbojās ar dzīvojamo namu būvniecību un dažādos veidos atbalstīja privātpersonas un dzīvokļu kooperatīvus, sekmējot ģimeņu māju apbūvi. Liela nozīme pilsētas un privātās būvniecības finansēšanā bijusi LHB, kas apskatītajā periodā būvniecībai Rīgā atveltīja vairāk kā 20 miljonus latu. 1934. gadā dzīvokļu krīzes apkarošanu pārtrauca autoritārais režīms un dzīvojamo namu būvniecība pilnībā tika atstāta privātās iniciatīvas rokās.

The purpose of this Master's thesis was to examine the measures implemented to combating the apartment crisis during the inter-war period in Riga. It was discovered that Commission on Combating the housing crisis played the most important role in combating the apartment crisis – it took an active role in the construction of residential buildings and supported private individuals and apartment cooperatives. Latvian Mortgage Bank played a major role in financing the city and private construction, investing more than 20 million lats in construction loans. In 1934 the fight against the housing crisis was interrupted by the authoritarian regime and the construction of residential buildings was left entirely in the hands of a private initiative.
Measures to combat the housing crisis in Riga during the interwar period
Keywords: Vēsture un arheoloģija; Dzīvokļu krīzes apkarošanas komisija; dzīvokļu kooperatīvi; Padomdošanas birojs; Dzīvokļu būves fonds; Pilsētas Valde