Darba aizsardzības organizācijas pilnveidošana pašvaldības uzņēmumos - Sproģe, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2019)
„Darba aizsardzības organizācijas pilnveidošana pašvaldības uzņēmumos”. Darba autore: Kristiāna Sproģe. Darba zinātniskā vadītāja: asociētā profesore Ženija Roja. Darbs izklāstīts uz 84 lpp., ietver 21 attēlu, 5 tabulas, 1 pielikumu, 81 informācijas avotu. Pētījums sastāv no 5 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par pašvaldības darba organizāciju, par nelaimes gadījumiem un arodslimībām pašvaldības iestādēs, kā arī par biroja darbinieku darba vides riska faktoriem un saslimšanām. Literatūrā analizēti arī darba vides riski izglītības darbiniekiem. Literatūras analīze uzrāda, ka darba organizācijas prasību pilnveidošana ir saistīta ar darba vides risku novēršanu. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā lietotās metodes: slodzes galveno rādītāju metode, NASA TLX indekss, NIOSH vienādojums un darbinieku aptauja Trešajā daļā ir iegūto datu apkopošana un rezultātu analīze, izklāsts. Ceturtajā daļā ir veidota diskusija, bet piektajā daļā ir aprakstīti priekšlikumi darba aizsardzības prasību pilnveidošanai. Iegūtie pētījuma rezultāti ļauj secināt, pašvaldībās nodarbinātie pakļauti daudzveidīgiem darba vides riska faktoriem. Būtiska nozīme darba aizsardzībā ir darba aizsardzības sistēmas izveidei un darba vides risku analīzei. Izstrādātas praktiskās rekomendācijas Atslēgas vārdi: darba organizācija, biroja darbinieki, tehniskie darbinieki, izglītības darbinieki, pašvaldība.

“Improvement of Labor Protection Organization in Municipal Enterprise” by Kristiāna Sproģe. Scientific supervisor: associated professor Ženija Roja. The paper contains 84 number of pages, 21 contains pictures, 5 tables, 1 attachment, 81 sources of information. The study consists of 5 parts. The first part is a summary and analysis of the literature on municipal work organization, accidents and occupational diseases in municipal institutions, as well as risk factors and diseases associated with office jobs. Work environment risks for educational workers also have been analyzed in literature. Analysis shows that improvement of work organization requirements is closely related to prevention of work environment risks. The second part describes methods used in the research: key indicator method, NASA TLX index, NIOSH equation and survey of the staff. The third part outlines the data obtained and analyzes the results. The fourth part is the discussion. The fifth part describes proposals for improvement on labor protection requirements. The results of the study leads to conclude that workers of municipal institutions are exposed to wide variety of risks factors in their work environments. A creation of labor protection system and the analysis of work environment risk factors play a significant role in labor protection improvement. Practical recommendations have been developed. Key words: work organization, office workers, technical workers, educational workers, municipal institution.
Improvement of labour protection in municipal enterprises
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; darba organizācija; biroja darbinieki; tehniskie darbinieki; izglītības darbinieki; pašvaldība