Biotehnoloģijas metodes tauriņziežu dzimtas ārstniecības augu selekcijā - Ozoliņa, Līga (Latvijas Universitāte, 2014)
Tauriņziežu dzimtas augus plaši izmanto ārstniecībā, pateicoties bioloģiski aktīvajām vielām to sastāvā. Sarkanā āboliņa sastāvā esošajiem izoflavoniem ir estrogēnam līdzīga iedarbība. Balto āboliņu tautas medicīnā lieto kā pretklepus līdzekli. Lucerna ir minerālvielu avots un amoliņā esošās aktīvās vielas lieto kā CNS nomierinošu līdzekli. Par darba mērķi tika izvirzīta tetraploīda sarkanā āboliņa iegūšana, izmantojot biotehnoloģijas metodes - in vitro, molekulārās metodes, plūsmas citometrijas metodes. Kā arī tika veikts tauriņziežu dzimtas augu pielietojuma farmācijā izvērtējums. Rezultātā tika iegūti 179 sarkanā āboliņa kloni no kuriem 81,1% bija miksoploīdi ar tetraploīdām šūnām un 10,8% tetraploīdi. Latvijas aptiekās pieejami 12 sarkano āboliņu saturošie produkti, 6 ar lucernu un 5 produkti ar amoliņu.

Leguminosae plant family is widely used as a therapeutic remedy due to its biologically active substances. Isoflavones in red clover have similar effect as estrogens. White clover is used as ethnoscience against caugh. Alfalfa is considered a mineral source and active substance in melilotus has sedative effect on CNS. The aim of the study was to obtain tetraploid red clover by using biotechnology - in vitro, molecular methods, flow cytometry. Also to evaluate leguminosae plant family use in pharmacy. As a result 179 red clover clones were obtained, of which 81,1% were mixoploids with tetraploid cells and 10,8% were tetraploid red clovers. 12 therapeutical products with red clover, 6 with alfalfa and 5 with melilotus were listed as available in pharmacies in Latvia.
Usage of biotechnology in leguminosae therapetical plant breeding
Keywords: Farmācija