Meteoroloģiskā pavasara un meteoroloģiskās vasaras izmaiņas Latvijā no 1991. līdz 2020. gadam - Gžibovska, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā “Meteoroloģiskā pavasara un meteoroloģiskās vasaras izmaiņas Latvijā no 1991. līdz 2020. gadam” tika veikts meteoroloģiskā pavasara un meteoroloģiskās vasaras sezonas sākuma, ilguma un vidējo gaisa temperatūru raksturojums Latvijas teritorijā pēdējā klimatiskās normas periodā (1991. – 2020.), kā arī tika izvērtētas to izmaiņu tendences. Teorijas daļā tika izvērtēta un apkopota literatūra par sezonu noteikšanas veidiem un to ilglaicīgām izmaiņām Baltijas jūras reģionā, kā arī par Latvijas klimata reģionālām atšķirībām un meteoroloģiskām sezonām klimatiskās normas periodā no 1981. līdz 2010. gadam. Pētījuma praktiskajā daļā tika veikts meteoroloģiskā pavasara un meteoroloģiskās vasaras izvērtējums Latvijas teritorijā. Izmantojot statistiskās analīzes metodes, tika noteiktas meteoroloģisko sezonu parametru izmaiņu tendences no 1991. līdz 2020. gadam. Pētījumā tika noskaidrots, ka pēdējā klimatiskās normas periodā sezonu vidējā gaisa temperatūra paaugstinājās par 1°C vasarā un par 1.1°C pavasarī. Izteiktākas sezonu izmaiņas tika konstatētas Baltijas jūras piekrastē, kur meteoroloģiskās vasaras kļuvušas agrākas un garākas. Meteoroloģiskā pavasara vienīgās statistiski būtiskās izmaiņas tika novērotas Ventspils meteoroloģiskajā novērojumu stacijā, kur šīs samazinājies sezonas ilgums.

Bachelor's thesis "Meteorological spring and summer changes in Latvia from 1991 to 2020" describes the beginning, duration and average air temperature of the meteorological spring and summer seasons in Latvia in the last climatological normal (1991 – 2020), also tendencies of changes. The research contains theoretical background of the season determination methods and their long-term changes in the Baltic Sea region, also regional differences in Latvian climate and meteorological seasons in the climatological normal from 1981 to 2010. The practical part of the study carried out an evaluation of the meteorological spring and summer in the territory of Latvia. Using statistical analysis methods, trends in changes in the parameters of the meteorological season were identified from 1991 to 2020. A conclusion is made that in the last climatological normal the average air temperature of seasons increased by 1°C in summer and 1.1°C in spring. The most significant season changes were found on the coast of the Baltic Sea, where meteorological summer has become earlier and longer. The only statistically significant changes in the meteorological spring were observed at the Ventspils Meteorological Station, where the seasonal duration has decreased.
Meteorological spring and summer changes in Latvia from 1991 to 2020
Keywords: Ģeogrāfija; meteoroloģiskais pavasaris; meteoroloģiskā vasara; izmaiņu tendences; Latvija