Projekts: Kreditēšanas uzņēmuma AS "Intelligent Credit" dibināšana - Aļeiņikova, Anda (Latvijas Universitāte, 2020)
Darba mērķis ir izstrādāt biznesa plānu uzņēmumam AS Intelligent Credit. Ar šī projekta palīdzību, tiks secīgi noteikti darbi, kas jāveic, lai varētu dibināt jaunu uzņēmumu. Kā jau liecina uzņēmuma nosaukums, tad plānotais darbības veids ir kreditēšanas bizness, bet ja konkrēti, tad uzņēmums pārstāvētu nebanku sektoru. Uzņēmumiem, kas vēlas iesaistīties kreditēšanas biznesā, nepieciešama speciāla licence, ko izsniedz Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, ja ir izpildīti visi nosacījumi licences saņemšanai. Projekta izstrāde sākās, ar idejas formulēšanu, problēmas saskatīšanu un pierādīšanu, kāpēc tieši šāda veida uzņēmums. Autors izvirza ideju, par nebanku kreditēšanas uzņēmuma dibināšanu. Lai gan pēdējo divu gadu dati liecina, ka hipotekārā kreditēšana nebanku sektorā sāk samazināties, autors uzskata, ka nozares uzņēmumiem ir iespēja attīstīties un tirgus apstākļi to ļauj darīt. Informāciju par nebanku sektoru autors, galvenokārt, ieguva no Patērētāju tiesību aizsardzības centra pusgada ziņojumiem, kuros tiek atainoti jaunākie nozares dati. Tālāk tiek noteikta uzņēmuma juridiskā forma, atrašanās vieta, pamatkapitāla lielums un īpašnieku sadalījums. Tāpat tiek noteikti nepieciešamie aktīvi un to finansēšanas avoti. Uzņēmuma juridiskās formas izvēle bija skaidra jau sākotnēji, jo akciju sabiedrība ir uzņēmējdarbības forma, kas ļauj uzņēmumam palielināt pamatkapitālu izlaižot priekšrocību akcijas. Tāpat, ja īpašnieki vēlētos, tad pastāv iespēja tirgot uzņēmuma akcijas publiskajā biržā. Šādā veidā uzņēmums piesaistītu finansējumu. Uzņēmumam, lai uzsāktu saimniecisko darbību, jāiegādājas kreditēšanas licence, kas maksā EUR 250 000. Tāpat katru gadu jāmaksā ikgadējā valsts nodeva EUR 50 000. Valsts nodeva ir diezgan liela, kas uzņēmumam ir papildus izdevumi katru gadu. Organizatoriskā struktūra tiek veidota pēc principa, ka ir viens vadītājs- valdes loceklis, un tad ir četras nodaļas- juridiskā, kreditēšanas, finanšu un AML. Nodaļu darbiniekiem svarīga iekšējā komunikācija, lai pārdomāti, organizēti un pareizi veiktu darbu, kas uzņēmumam ļautu sasniegt mērķus. Mērķu sasniegšanai uzņēmumam būs nepieciešams ārējais finansējums- kredītlīnija, kas pēc autora domām, vislabāk ļauj kontrolēt uzņēmuma naudas plūsmu un optimizēt izdevumus, tieši par procentu maksājumiem. Pēc tam autors analizēja pēdējo 3-5 gadu tendences finanšu pakalpojumu nozarē, attīstības iespējas turpmākajos gadus un tiesisko regulējumu. Nozares devums Latvijas iekšzemes kopproduktam ir minimāls, ko autors analizēja pēc Ekonomikas ministrijas ziņojuma par tautsaimniecības attīstību. Autors salīdzinās nozares rādītājus un valsts vidējos rādītājus Latvijā. Tiks analizēti darbinieku bruto ienākumi, neto apgrozījums, neto peļņa un aktīvu un pasīvu sadalījums bilancē, kur dati, galvenokārt tiks apkopoti no Centrālās statistikas pārvaldes. Analizētajos datus tiks secināts, ka nozares uzņēmumi, ir attīstītāki, ja tos salīdzina ar Latvijas vidējiem rādītājiem.

The aim of the work is to develop a business plan for AS Intelligent Credit. This work will allow to determine the order in which specific tasks must be completed to establish a new company. As the name of the company suggests, the planned type of activity is a lending business, specifically, the company would represent non-banking sector. Companies wishing to engage in the lending business require a special license issued by the Consumer Rights Protection Center if all the conditions for obtaining a license are met. The development of the project began with the formulation of the idea, discerning the problem and proving why this type of company was selected specifically. The author puts forward the idea of the establishment of a non-bank lending company. While data from the past two years show that mortgage lending in the non-bank sector is beginning to decline, the author believes that companies in the sector have the opportunity to thrive and the market conditions allow them to do so. The author obtained information about the non-banking sector mainly from the Consumer Rights Protection Centre's semi-annual reports showing the latest industry data. Next, the legal form, location of the company, the size of the share capital and the structure of the owners are determined. Likewise, the necessary assets and sources of their funding were determined. The choice of the legal form of the company was clear at the outset, since the joint-stock company is a form of business that allows the company to increase its share capital by emitting preference shares. Also, this would allow the owner the opportunity to trade the company’s shares on the public exchange. This would allow the company to acquire funding. In order to start economic activity the company must acquire a credit license which costs EUR 250 000. Similarly, an annual state fee of EUR 50 000 must be paid each year. The state fee is quite large, which is an additional expense for the company every year. The organizational structure is formed on the principle that there is one director - member of the board, and then there are four departments - legal, lending, finance and AML. Internal communication is important for the employees of departments in order to carry out the work in a thoughtful, organized and correct manner, which allows the company to achieve its goals. To achieve its goals, the company will need external financing - a credit line, which, according to the author, best allows to control the company's cash flow and optimize its expenses, specifically, the interest payments. After that, the author analyzed the trends of the last 3-5 years in the financial services sector, the possibilities of development in the coming years and the legal framework. The contribution of the industry to the gross domestic product of Latvia is minimal, based on report of the Ministry of Economics on economic development. The author compared the industry indicators and national averages in Latvia.
Project: Founding of the lending company Intelligent Credit
Keywords: Finanses un kredīts; kreditēšana; nebanku sektors; rentabilitāte; procentu likme; konkurence