Tiesneša atbildība kā instruments taisnīgas tiesas nodrošināšanai - Naļivaiko, Arta (Latvijas Universitāte, 2017)
Tā kā tiesa ir vienīgā institūcija, kurai ir tiesības spriest tiesu, svarīgi, lai tiesnesis būtu taisnīgs un tiktu nodrošinātas Satversmē garantētās pamattiesības uz taisnīgu tiesu. Personai ir tiesības uz lietas likumīgu izskatīšanu, ko nodrošina tieši tiesa (tiesnesis). Gan pildot amata pienākumus, gan arī ārpus darba tiesnesim ir jāievēro likumā paredzētās normas un tiesneša ētika. Spriežot tiesu tiesnesim nedrīkst būt savas intereses un viņš ir pakļauts vienīgi likumam. Tiesnesis nes atbildību par to, lai lietas dalībnieki tiktu pie taisnīga lietas iznākuma Likuma normu pārkāpuma gadījumos, tiesnesim jānes atbildība par savu rīcību, un viņš nav no tās atbrīvots. Bakalaura darba temats ir “Tiesneša atbildība kā instruments taisnīgas tiesas nodrošināšanai”. Darba mērķis ir veikt tiesnešu atbildības regulējuma izpēti un analīzi Latvijas Republikā, noskaidrojot, vai sistēma, kādā tiesnesis tiek saukts pie atbildības ir efektīva, kā arī to, vai tādā veidā valstī tiek garantēta taisnīga tiesa. Darbā tiek aplūkoti un analizēti tiesnešu pārkāpumi, kā arī autore sniedz priekšlikumus, kas nepieciešami, lai samazinātu tiesnešu pārkāpumu skaitu. Bakalaura darbs sastāv no 3 nodaļām. Kopējais darba apjoms ir 58 lappuses.

As the Court is the only institution that has the right to administer justice, it is important for the judge to be fair and that the Constitution guaranteed fundamental right for the fair trial is met. A person has the right to a legal review provided specifically by the court (judge).Both when carrying out their official duties, as well as when off duty, judge must comply with the statutory norms and the judge ethics. While judging court, judge should not have any own interests and he is subject only to the law. The judge is responsible for ensuring that all the parties receive a just outcome of the case. In the law violation cases, the judge must bear responsibility for his actions and he is not exempted from them. Bachelor thesis topic is “The responsibility of the judge as an instrument of fair judicial security”. The aim of this thesis is to research and analyse the judges' accountability framework in the Republic of Latvia, whetherthe system in which the judge is being prosecuted is effective, and whether or not this system guarantees a fair trial. Judges violations are being discussed and analysed, and proposals on how to reduce the number of violations have been given. Thesis consists of 3 sections. The total word count: 58
Responsibility of judge as an instrument of fair judicial security
Keywords: Juridiskā zinātne; Tiesnesis; Taisnīga tiesa; Pārkāpums; Atbildība; Disciplinārkolēģija