Latvijas un Francijas attiecību izveide 1919. - 1921. gadā: delegācija Parīzes Miera konferencē un diplomātiskā pārstāvniecība Francijā - Gailis, Andris (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbs atspoguļo Latvijas diplomātu darbību, veidojot diplomātiskās attiecības ar Franciju – vienu no Pirmā Pasaules kara uzvarētājām un Eiropas lielvalsti, kas ilgstoši saglabāja negatīvu attieksmi pret Latvijas neatkarības atzīšanu. Darba mērķis ir analītiski izvērtēt Latvijas delegācijas Parīzes Miera konferencē un pārstāvniecības Francijā darbību Latvijas pastāvēšanas sākumposmā līdz sūtniecības Parīzē izveidei, lai pilnveidotu izpratni par Latvijas – Francijas attiecībām valsts dibināšanas, Neatkarības kara un de iure atzīšanas kontekstā. Latvijas diplomāti Francijā sasniedza savus mērķus, panākot palīdzības piegādes, kā arī de iure atzīšanu, tomēr tas nenozīmēja Francijas sabiedrības nedalāmu atbalstu.

The master's thesis reflects the activities of Latvian diplomats in building diplomatic relations with France – one of the victors of the World War I and the European power that maintained a negative attitude on the recognition of Latvia's independence. The aim of the thesis is to analytically evaluate the activities of the Latvian delegation to the Paris Peace Conference and the representation in France in the early stages of Latvia's existence until the establishment of the embassy in Paris, in order to improve understanding of Latvian – French relations in the context of the founding of the state, the War of Independence and de iure recognition. Latvian diplomats in France reached their goals by achieving the delivery of aid, as well as de iure recognition, however, this did not mean the undivided support of the French public.
The establishment of Latvian - French relations in 1919 - 1921: delegation to the Paris Peace Conference and diplomatic representation in France
Keywords: Vēsture un arheoloģija; Latvija; Francija; Parīzes Miera konference; delegācija; diplomātiskā pārstāvniecība