GABAb agonista baklofēna mazas devas (0,05 mg/kg) ietekme uz žurku iemācīšanos un telpisko atmiņu Alcheimera slimības tipa ICV STZ modelī - Mertena, Megija (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba mērķis bija noteikt GABAB agonista baklofēna mazas devas (0,05 mg/kg) ietekmi uz žurku iemācīšanos un atmiņu AD-tipa ICV STZ modelī. Rezultāti rāda, ka: 1) SAL+STZ grupā bija būtiski ilgāks izbēgšanas laiks, mazāks platformas zonas šķērsošanu skaits un platformas kvadrantā pavadītais laiks (p<0,05 vs. SAL+aCSF); 2) BCL0,05+STZ grupā izbēgšanas laiks bija zīmīgi mazāks (p<0,0001), platformas šķērsošanas biežums un uzturēšanās laiks platformas zonā – lielāks (p<0,05 vs. SAL+STZ); 3) BCL0,05+aCSF un kontroles grupas rezultāti bija līdzīgi treniņu dienās un pārbaudes testā. Iegūtie dati liecina, ka baklofēns mazā devā spēja uzlabot atmiņu un iemācīšanos STZ grupas žurkām. GABAerģisko procesu regulācija var kalpot par vērtīgu stratēģiju agrīno atmiņas traucējumu izpētē.

The aim of this study was to determine the influence of GABAB agonist baclofen in low dose (0,05 mg/kg) on rat learning and memory in AD–type ICV STZ model. The results indicate that: 1) Escape latency was significantly higher, platform zone crossings and time in platform quadrant were lower in SAL+STZ group vs. control (p<0.05); 2) Escape latency in BCL0.05+STZ group was markedly lower in training days (p<0.0001 vs. STZ), but platform zone crossings and time in platform quadrant were higher (p<0.05 vs. STZ); 3) Results of trainings and probe trial were similar between baclofen and control groups. Obtained data show that baclofen in low dose improved STZ rat memory and learning. Regulation of GABAergic processes can be a viable strategy for early memory deficits’ research. st
GABAb agonist baclofen low dose (0,05 mg/kg) influence on rat learning and memory in Alzheimer's disease type ICV STZ model
Keywords: Farmācija; Alcheimera slimība; atmiņa; baklofēns; streptozocīns; ūdens labirinta tests