Skolēnu pozitīvas uzvedības veicināšana 4.-6. klasē - Zaikovska, Māra (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba autors: Māra Zaikovska Darba tēma: Skolēnu pozitīvas uzvedības veicināšana 4.–6. klasē Darba veids: Bakalaura darbs Studiju programma: Sākumizglītības skolotājs Zinātniskā vadītāja: Dr. paed. Ilze Šūmane Darba apjoms: 52 lapas un 4 pielikumi Atslēgas vārdi: uzvedība, problemātiska uzvedība, agresīva uzvedība, prevencija Pētījuma mērķis – izstrādāt teorijā balstītu klasvadības sistēmu pozitīvas uzvedības veicināšanai 4.–6. klasē. Darba saturs – divās daļās analizēti uzvedības jēdzieni un problemātikas aspekti sākumskolā. Teorētiskajā daļā skaidroti jēdzieni: uzvedība, problemātiska un agresīva uzvedība, kā arī prevencijas iespējas. Analizēti arī metodiskie risinājumi skolēnu uzvedības atbalstam. Praktiskajā daļā veikts pedagoģisks pētījums skolā, kur pielietotas biežāk lietotās metodes problemātiskas uzvedības prevencijai un pozitīvas uzvedības atbalstam. Rezultāti apkopoti, analizēti un izdarīti secinājumi. Pētījuma metodes – teorētiskās: zinātniskās literatūras un izglītības dokumentu analīze; empīriskās: pētījums un aptaujas. Darba rezultāti – veikta dokumentu un literatūras analīze par uzvedības veidiem un atbalsta iespējām. Izstrādāti ieteikumi klasvadības uzlabošanai un veikta skolēnu aptauja. Darba izmantojamība – praktisks palīgmateriāls sākumskolas skolotājiem pozitīvas uzvedības veicināšanai klasē.

Author of the work: Māra Zaikovska Topic of the work: Promoting positive behavior of students in grades 4–6 Type of work: Bachelor's thesis Study program: Primary education teacher Scientific supervisor: Dr. paed. Ilze Šūmane Volume of the work: 52 pages and 4 appendices Keywords: behavior, problematic behavior, aggressive behavior, prevention The aim of the study is to develop a theory-based classroom management system for promoting positive behavior in grades 4–6. Content of the work – in two parts, the concepts of behavior and problematic aspects in primary school are analyzed. The theoretical part explains the concepts: behavior, problematic and aggressive behavior, as well as prevention options. Methodological solutions for supporting student behavior are also analyzed. In the practical part, a pedagogical study was conducted at a school, where the most commonly used methods for preventing problematic behavior and supporting positive behavior were applied. The results were summarized, analyzed, and conclusions were drawn. Research methods – theoretical: analysis of scientific literature and educational documents; empirical: research and surveys. Results of the work – analysis of documents and literature on types of behavior and support options was carried out. Recommendations for improving classroom management were developed and a survey of students was conducted. Usability of the work – practical auxiliary material for primary school teachers to promote positive behavior in the classroom
Promoting positive student behavior in grades 4 -6
Keywords: Izglītības zinātnes; uzvedība; problemātiska uzvedība; agresīva uzvedība; prevencija